Bibliografie van Nicolas Malfin
• Blue Adventures
Bibliografie van Daniel Pecqueur
• Angela
• Arctica
• Golden Cup
• Hoog Water
• Tao Bang
• Thomas Noland
GOLDEN CITY 1-6
1. Plunderaars - 2. Banks tegen Banks - 3. Poolnacht - 4. Goldy - 5. Dossier Harrison - 6. Jessica


Nicolas Malfin + Daniel Pecqueur • Silvester
48 p. (HC)
Nothing but the real thing

"Zin om aan een nieuwe collectie te beginnen? Ze is niet goedkoop, maar afgaande op hetgeen ik er al van mogen zien heb, belooft het een knaller te worden!" We horen het onze stripboer jaren geleden nog uitroepen, net voor het verschijnen van het eerste deel in de collectie Millennium, Golden City 1: Wrakkenpiraten (nu herdoopt naar Plunderaars). De prijs was inderdaad niet van de poes: maar liefst zevenhonderd oude Belgische franken! Gelukkig kreeg hij ook wel gelijk wat de kwaliteit betreft. Vijf delen verschenen er in de Millennium-collectie en dan stopte het, net wanneer de ontknoping in zicht kwam. Maar niet getreurd, zoals al een tijdje geleden aangekondigd, nam Silvester de draad op. Niet alleen werd het laatste deel van de eerste cyclus vertaald, alle voorgaande delen kregen een nieuwe vertaling en lettering en dit allemaal in een mooie box. De albums zijn ook los te verkrijgen, maar dan zonder exclusieve rugtekening. En ook voor het vervolg zullen we op Silvester kunnen rekenen. Zoals gewoonlijk is er op de uitgave niets aan te merken, bovendien begeestert het hele verhaal ons nog steeds zoals de eerste keer. De mix van spanning, de penseeltrekken van Nicolas Malfin en de dimensionale inkleuring doen ons nog steeds watertanden.

Golden City is een drijvende stad, weg van het zieke vasteland, waar enkel de meest gefortuneerden binnen mogen. Aan het hoofd van deze elitaire stad staat Harrison Banks. Als op een dag zijn vrouw ontvoerd wordt, besluit hij om de opsporing zelf te organiseren. De ontvoering van Jessica blijkt maar opgezet spel te zijn, zodat een dubbelganger zijn plaats als president van Golden City kan overnemen. En die dubbelganger meent het: de échte Banks raakt beetje per beetje alles kwijt: zijn positie, zijn bankkaarten, zijn hele identiteit. Jason Bourne in een licht futuristisch jasje zeg maar.

In het afsluitende deel van de eerste cyclus — waarop wij negen jaar moesten wachten — is Harrison Banks nog steeds opgejaagd wild, en dit op een meer letterlijke manier dan je zou durven vermoeden. De ontknoping van dit alles blijft retespannend tot de voorlaatste pagina van Jessica.

Nog een tipje voor Silvester: de spin-off van deze strip, Golden Cup, over een autorace rond de wereld waarvan het parcours niet op voorhand bekend is, en waarvan alleen het eerste deel een vertaling kende, is door ex-Formule 3-piloot Daniel Pecqueur minstens even knap in beeld gebracht. De uitgeverij doet ons in elk geval hopen, want op de achterkant staat alvast: "In dezelfde serie: Golden Cup". Fingers crossed!

> TOM DE LENTDECKER — mei 2008