Bibliografie van Guy Michel
• Aquilon
• De Kid (deel 3)
• De Legenden van Korrigan
• Drakenbloed
Bibliografie van Arnaud Delalande
• Bloedkoninginnen: Eleonora - De Zwarte Legende
• De Laatste Kathaar
SURCOUF 3
De Kaperkoning


Guy Michel + Arnaud Delalande/Erick Surcouf • Daedalus
56 p. (SC)
Gelijkspel

Grootgebracht met het icoon Roodbaard als piraatarchetype en — wat we toen als een spin-off beschouwden — de Surcouf-trilogie van Victor Hubinon en Jean-Michel Charlier twijfelden we geen ogenblik toen we in 2014 bij onze vertrouwde stripboer de nieuwe Surcouf-reeks zagen blinken. Mooie cover, veel actie bij een eerste blik binnenin en als toemaatje een echte Surcouf als medescenarist. Meer moest dat echt niet zijn. Ondertussen ligt hier het derde deel voor ons.

We zijn begin 1800. Dat Surcouf over een kort lontje beschikt, kunnen we vaststellen in zijn schermutselingen met zijn collega-kaperkapitein Dutertre en dat hij een geslepen vos is bewijst zijn blufpoker met de Sybille. De hoofdmoot van het album (achttien bladzijden) is de spannende en mooi opgebouwde weergave van de bloedige zeeslag met de Kent, een kathedraal van een oorlogsschip en het ultieme bewijs dat Surcouf op een niet nader genoemde plaats over cannon balls beschikt. Enkele cijfers: 130 man en 18 kleine kanonnen versus 437 man en 38 zware kanonnen. Onverwoestbaar op zee, kwetsbaar op het land. Jonas Wiggs, ooit spion van het perfide Albion en tot nu toe niet geslaagd in zijn opdracht om Surcouf te vermoorden, wordt door de wanhopige Engelse admiraliteit onder zware druk gezet om zijn vriend alsnog te verraden. Hij gaat uiteindelijk 'overstag'.

En ja, soms storen we ons aan het te schetsmatige tekenwerk van Guy Michel en stellen we ons vragen bij de juiste verhoudingen tussen de verschillende schepen enerzijds en de mensen/schepen anderzijds. Maar er zijn meer dan genoeg tekeningen die ons hiermee verzoenen.

Wat het verhaal zelf betreft, veel nieuws hebben we niet gekregen sinds de jaren 1950. Precies alsof we een remake van een klassieker bijwonen. Een aartsmoeilijke oefening. Maar we kunnen iedereen geruststellen. Voor hen die het origineel niet kennen, is dit een mooie kennismaking met een van de iconische Franse helden. En voor de nostalgici onder ons: het is een gelijkspel. Meer special effects, een scenariotwist met de figuur van Wiggs en vooral veel visueler.

> JOHAN DECLOEDT — juli 2016