Bibliografie van Nicolas Demare
• Merlijn - Queeste naar het Zwaard
• Sagen van de Tafelronde
ORAKEL 4
De Misvormde


Nicolas Demare + Patrice Lesparre • Daedalus
48 p. (HC & SC)
De mens wikt...

We zijn altijd heel blij als we het nieuwste deel van de reeks Orakel in de stripspeciaalzaak mogen halen. De vorige drie delen bleken uitermate onderhoudend en belichtten een deel van de Griekse mythologie waar we nog niet al te veel van afwisten. En het (wisselende) auteursteam gaat in dit vierde deel mooi op zijn elan verder.

We krijgen het verhaal te lezen van de knappe Melos die door Apollo gestraft wordt omdat hij gesmost had met diens zuster Aphrodite. De jaloerse god vervloekt hem en maakt er zo'n afstotelijke bultenaar van dat Quasimodo er een uit de kluiten gewassen Chippendale bij lijkt. Om de mooie godin terug voor zich te winnen, gaat Melos in de leer bij de sater Thesmodion die hem de culinaire geneugtes des levens bijbrengt. Hij hoopt namelijk dat ook de liefde van de vrouw door de maag gaat. Als echter blijkt dat Melos over lijken wil gaan om zijn doel te bereiken, is het toch weer de goddelijke voorzienigheid die er een stokje zal voorsteken.

Deze keer zijn het tekenaar Nicolas Demare en scenarist Patrice Lesparre die Jean-Luc Istins idee naar het tekenpapier hebben vertaald. Ook al zijn het niet direct de grootste namen in de stripwereld, ze zetten hier een overtuigende prestatie neer.

We gingen er altijd van uit dat de reeks vijf delen zou tellen, aangezien de backcover steeds vijf hokjes telde. Een snelle surf naar de webstek van de Franse uitgeverij Soleil deed ons hartje echter een tel overslaan: daar zitten ze ondertussen namelijk al aan deel 7! Hopelijk rechtvaardigt de verkoop in de Lage Landen ook een Nederlandstalige doorstart.

> MARIO STABEL — juni 2016