EVERT KWOK 
Vakantieboek


Eelke de Blouw/Tjarko Evenboer • Strip2000 / Syndikaat
80 p. (SC)
De grappende grol

Vakantieboeken... We herinneren ons eerste exemplaar nog als gisteren. De mama en de papa lieten zich door een handige verkoopster overhalen om een jaarabonnement op Het Beste van Reader's Digest te nemen. Als welkomstcadeau kregen ze er zomaar voor niks een exemplaar van Lev Tolstojs Oorlog en Vrede bij of een Winterboek voor beginnende lezertjes. Papa wou de Tolstoj, de pruillip van ondergetekende overtuigde de verkoopster tot een extra geste. Tolstoj staat al veertig jaar ongelezen in de kast, dat Winterboek is volledig stukgelezen.

Eelke de Blouw en Tjarko Evenboer, die samen onder het pseudoniem Evert Kwok absurde cartoons op de wereld loslaten, blazen het idee van het vakantieboek nieuw leven in. Verwacht je dus aan een overdosis funnyness, puzzels die nergens naartoe leiden en vakantiefoto's met domme onderschriften. Tegelijk is er trouwens ook een herdruk van deel 5 verschenen: een regulier, maar niet minder grappig cartoonboekje. Ook op Facebook en andere sociale media worden hun grappen trouwens gretig gedeeld.

De Blouw en Evenboer kiezen vaak voor dubbelzinnige woordgrapjes: meestal zie je direct de clou, soms is het wel even zoeken. Zelf hebben we ook al wel eens de link Melkweg/melk weg gelegd, maar door die belegen joke in een bepaalde setting te plaatsen, tilt het duo de humor naar een hoger niveau. Natuurlijk zijn niet alle grappen even geslaagd, maar wij hebben ongelooflijk veel lol beleefd aan deze eenentwintigste-eeuwse moppentrommel. Dat de vakantie nog heel lang moge duren!

> MARIO STABEL — juni 2016