Bibliografie van Goran Sudzuka
• De Verborgen Geschiedenis
• De Verborgen Geschiedenis (deel 3)
Bibliografie van Tony Akins
• Fables Deluxe
• Fables Deluxe
Bibliografie van Brian Azzarello
• 100 Bullets
• 100 Bullets
• Absolute Luthor / Joker
• Batman: Joker
• Before Watchmen
• Broeder Lono
• Superman for Tomorrow
WONDER WOMAN 4
Oorlog


Goran Sudzuka/Tony Akins/Dan Green + Brian Azzarello • RW Uitgeverij
144 p. (HC)
Bloederige actie op een bedje van emotie

Wonder Woman is een van de eerste en ook bekendste stripheldinnen. Een kleine 75 jaar na haar eerste verschijning in All Star Comics 8 blijft ze onze harten veroveren.

Het rommelt op Olympus. Zeus, de vader van onder andere Wonder Woman, is verdwenen en de troon moet opgevolgd worden. De familie van Wonder Woman, ook familie van Zeus, vormt een pantheon en probeert de troon te veroveren. Iedereen die hen in de weg zou staan, wordt simpelweg uit de weg geruimd. Op dat moment is ook de kleine Zeke geboren, zoon van Zola en Zeus. De familie voelt zich bedreigd door de laatstgeborene en wilt hem vermoorden. Plots duikt ook de oudste broer van Wonder Woman op, de eerstgeborene. Hij wordt niet bij naam genoemd, omdat hij in ballingschap leefde. De eerstgeborene wil ook graag de troon opvolgen en gaat naar Poseidon, samen met Cassandra, die hen inlicht over een profetie. Hij zegt dat de laatstgeborene de troon zou overnemen. De eerstgeborene wil daar dus een stokje voor steken. Wonder Woman Diana probeert samen met haar team Zeke koste wat kost te beschermen. Moon, alias Artemis, komt Zeke halen in zijn kamer, maar Wonder Woman houdt haar tegen waardoor er een zwaar gevecht ontstaat. Ondertussen vluchten Hera, Lennox, Zola samen met Zeke naar veiliger oorden. Toch houdt Cassandra met de eerstgeborene de vluchters tegen. Gelukkig duikt Wonder Women tijdig op om een slachtpartij te voorkomen. Samen met Lennox vecht ze tegen de schurk, maar die wint van het duo. Orion komt ertussen en het team van Wonder Woman besluit om te vluchten naar een ander punt in het heelal door een soort van portaal. De eerstgeborene wil dit vermijden door het portaal te laten imploderen. Lennox offert zich op om het leven van de rest te redden. In New Genesis komt er alsnog een oorlog tussen Diana's team en dat van de eerstgeborene met de nodige versterkingen aan weerszijden.

Het scenario bevat heel wat bloederige actie, maar de emoties worden niet weggecijferd. Er is een mooie balans gevonden tussen de pure actie en de emoties van de personages. Die gevoelens zijn niet zo verregaand als in de nieuwste bundeling van Flash, maar de angst om het kleinste kind te verliezen is wezenlijk. De honger naar macht komt ook goed naar boven wanneer de eerstgeborene die troon wil inpalmen. Om een omelet te maken, moet je eieren breken, en dat vond de gespierde slechterik duidelijk ook.

Achteraan de bundel is er veel aandacht besteed aan de extra documentatie. Zo vinden we een synopsis terug en heel veel schetsen van het verhaal.

> SEPPE COOLS — juni 2016