Bibliografie van Salvador Larroca
• Star Wars: Darth Vader: De Shu-Torun Oorlog
• Star Wars: Darth Vader: Schaduw en Geheimen
• Star Wars: De Geheime Oorlog van Yoda
• Star Wars: De Krijsende Citadel
• Star Wars: Tussen de Sterren
Bibliografie van Kieron Gillen
• Iron Man
• Star Wars: Darth Vader: De Shu-Torun Oorlog
• Star Wars: Darth Vader: Schaduw en Geheimen
• Star Wars: De Krijsende Citadel
• Star Wars: Rebellengevangenis
STAR WARS: DARTH VADER 3
Duistere Missie 3


Salvador Larroca + Kieron Gillen • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
De hype blijft aan

Uitgeverij Dark Dragon Books vervolledigt de twee eerste cyclussen van de series Darth Vader en Skywalker Slaat Toe uit te brengen. In de reeks over de duistere kant staan nog steeds Salvador Larroca en Kieron Gillen en aan het roer terwijl John Cassaday en Jason Aaron gewerkt hebben aan de cyclus over de jonge Luke Skywalker. Star Wars staat bekend om de strijd tussen het goede en het kwade, daarom maken de twee hoofdpersonages eerst de avonturen afzonderlijk mee.

De albums beginnen, net als in de films, met een proloog. De soundtrack klinkt spontaan in de oren wanneer we beginnen te lezen. Achteraan bevinden zich extra pagina's met personagestudies, coverschetsen en reclame voor andere Star Wars-albums. Zo weten we dat er van beide cyclussen een tweede is te verwachten.

In het derde deel van Darth Vader hebben Aphra en Vader een geheime basis ontdekt. Nieuwsgierig als ze zijn, enteren ze deze en ze worden meteen opgewacht door een klein legertje. Natuurlijk zijn Darth Vader en zijn droïdengroep geen katjes om zonder handschoenen aan te pakken en het geringe aantal soldaten wordt meteen uitgeschakeld door de Sith Lord en zijn volgelingen. Vader beslist om de omgeving verder te verkennen tot enkele droïden op twee 'ongewapende' mensen stuiten die toch laserzwaarden blijken te bezitten. Die twee Jedi zijn Morit en Aiolin, het zijn geprogrammeerde robots door Cylo-V, goede vriend van keizer Palpatine, tevens de meester van Darth Vader. Hij startte een aantal jaar geleden een geheime missie waarvoor Cylo de opdracht kreeg een cyborgleger op te richten dat sterker zou zijn dan Darth Vader. Dat legertje bestaat op dit moment onder andere uit het daarnet genoemde duo, aangevuld met Tulon en commandant Karbin. Elk heeft zijn eigen kwaliteit, wat ons een beetje deed denken aan The Avengers. Voor Vader is de opdracht simpel: tonen dat hij sterker is dan de cyborgs.

Het derde album rond Luke Skywalker bekijkt alles vanuit het perspectief van de jonge Jedi en van premiejager Boba Fett. De schurk krijgt van Darth Vader de opdracht om de persoon te vinden die de Death Star verwoestte. Hij heeft al tips gekregen top online casino bonuses uk dat Luke in Tatooine zou zitten. De slechterik gaat de lokale bar binnen om meer informatie te vragen, met schermutselingen als logisch gevolg. Luke gaat in die tijd op zoek naar belangrijke informatie in het huis van Ben op de zandplaneet, maar het huis werd net geplunderd door het zandvolk. Gelukkig is er niets gestolen, maar het is er helemaal overhoop gehaald. Ondertussen heeft premiejager Boba Fett met geweld achterhaald waar de jonge Jedi is en hij vindt hem in het huis. Luke wordt verblind door een speciale granaat van de premiejager want Luke mocht absoluut niet sterven. Opgeven staat niet in het woordenboek van de jonge Skywalker en hij doet er dan ook alles aan om zijn vel duur te verkopen. Er is hier een luchtig, vrij komisch zijrolletje weggelegd voor Han Solo en prinses Leia. Ze krijgen het in hun Millennium Falcon aan de stok met twee Tie-fighters. Ze vluchten naar een planeet met een atmosfeer vol stormen en cyclonen. Achteraf blijkt het een gezellig plekje waar Han Solo zelfs de romanticus uithangt.

Een opvallend gegeven is dat beide verhalen op dezelfde manier eindigen: Boba Fett komt binnen bij Darth Vader om verslag te geven. Een confrontatie tussen Luke Skywalker en zijn vader is nog nooit zo dichtbij geweest!

De iets realistischere en gedetailleerde tekenstijl past perfect bij de reeks en enkele platen zijn verbijsterend goed afgewerkt met moderne teken- en inkleurtechnieken. Haal pagina 19 van Skywalker Slaat Toe er eens bij en je weet meteen wat we bedoelen. De wolken en de planeet lijken levensecht, net zoals de gelaatsuitdrukken van Han Solo. De scenaristen verdienen ook een dikke pluim, want ze blijven ons verwonderen met nevenverhalen die je toch kunt blijven linken aan de films, zonder al te absurde situaties te verzinnen. Je hebt niet noodzakelijk kennis nodig van deze filmklassiekers. Integendeel, het kan zelfs ten goede komen voor jou als beginnende Star Wars-lezer. De niet-kenners kunnen op die manier alle opgebouwde spanning ondergaan, terwijl de diehards meestal stante pede het verband vinden waardoor de spanning voor hen deels afneemt. Wij zijn alvast benieuwd naar de mogelijke confrontatie tussen goed en kwaad in een hype die nog niet snel uitgewoed zal zijn!

> SEPPE COOLS — mei 2016