Bibliografie van Jean-Blaise Djian
• De Grote Dode
• De Minderbroedersschool
• De Vier van Baker Street
• Julia Von Kleist
DE KAMPIOENEN VAN ALBION 1-2
1. Het Pact van Stonehenge - 2. De Verdoemden


Nacho Arranz Estevez + Jean-Blaise Djian/Nathaniel Legendre • Dark Dragon Books
48 p. (SC)
Stap vooruit

We hebben een boontje voor strips waarin (vermenselijkte) dieren de hoofdrol spelen. Dat is al zo sinds we in onze kindertijd Raymond Macherots Snoesje en pas daarna Chlorophyl en Poezekat ontdekten. In latere decennia pakten reeksen als Blacksad en Love ons helemaal in. Het recentere Het Zwaard van Ardenois was ook weer een treffer. In eenzelfde middeleeuwse setting, maar dan met grotere historische verwijzingen naar Richard Leeuwenhart, Jan zonder Land en Eleonora van Aquitanië (zie ook de stripreeks Bloedkoninginnen: Eleonora), speelt De Kampioenen van Albion zich af.

We maken kennis met voornoemde historische personages, als dieren, maar ook figuren als Ivanhoe, El Cid, Spring Heeled Jack, Puck en Robin Hood spreken ten zeerste tot de verbeelding. Het jonge meisje Robyn is de geadopteerde dochter van Eleonora's hofdame Rosamund die de geheime opdracht krijgt Ivanhoe en zijn kampioenen te verzamelen in Stonehenge om een al even geheime missie aan toe te vertrouwen. Robyn heeft alles gehoord en wil zich aansluiten bij het gezelschap van vijf kampioenen, aangevuld met de raadselachtige fee Melusine. Als zelfverklaarde erfgename van de beste boogschutter van het koninkrijk moet Robyn eerst haar kunde met de wapens bewijzen. Daar slaagt ze alleen in met magie, maar 't is goed, ze mag mee. Er wacht hen allen een reis vol gevaren voor het behoud van Eleonora's troon in Engeland. In het tweede deel belagen de Moren de Spaanse stad Toledo nadat ze al verschillende koninkrijken van het Iberische schiereiland hebben veroverd. El Cid spant zich in om het rijk Castilië van de Moorse vijand te redden.

De tekeningen van de Spanjaard Nacho Arranz Estevez (die zijn medewerking verleende aan comicreeksen als Galaxy Quest, Assassin's Creed, Grimm Fairy Tales Presents Call of Wonderland en Dungeons & Dragons) zijn in het eerste deel nog zoekend. In deel 2 speelt hij meer met lijndiktes waardoor personages zich beter onderscheiden van de achtergrond en dat is een stap vooruit. Vooral in close-ups met als ridders, koningen, jonkvrouwen of soldaten uitgedoste dieren laat hij zich opmerken in een lange, traditionele lijn dierenstriptekenaars.

De Kampioenen van Albion zou een jeugdig publiek kunnen aanspreken, maar dan moeten die lezertjes er wel het hoofd bijhouden. Hoewel enkele prominente hoofdpersonages het voortouw nemen, is er een veelvoud aan nevenpersonages die elk hun aandeel in de intrige hebben. Jean-Blaise Djian (De Grote Dode) en de in het Nederlands debuterende co-scenarist Nathaniel Legendre houden de touwtjes evenwel strak in handen en sturen hun verhalen naar een prima afgerond einde per album.

> DAVID STEENHUYSE — juni 2017