Bibliografie van Brecht Evens
• De Liefhebbers
• Ergens Waar Je Niet Wil Zijn
• Nachtdieren
• Panter
• Vincent
EEN BOODSCHAP UIT DE RUIMTE 


Brecht Evens • Uitgeverij Van Halewyck
32 p. (SC)
Mooi debuut
Een gevestigde uitgeverij die 4.000 exemplaren drukt van een stripalbum gemaakt door een debuterend auteur. Het is weinigen gegeven maar dankzij het winnen van de Debuutprijs van het Stripgilde eerder dit jaar kreeg Brecht Evens de kans om zijn inzending uit te werken tot een volwaardig stripalbum. Met de Boekenbeurs in aantocht staat nu Een Boodschap uit de Ruimte mooi op tijd in de rekken. Nu blijft de vraag natuurlijk of Evens deze voorkeursbehandeling waard is. Wel ja, waarom rond de pot draaien als we voor ons een geslaagd album liggen hebben? Natuurlijk oogt de tekenstijl nog wat onvast en overtuigen sommige prenten minder dan andere, maar als verteller van beeldverhalen geeft Evens een mooi visitekaartje af.

Een groen ruimtemannetje komt aan op de aarde en begint een wandeling. Daarbij ontketent hij buiten zijn wil om een echte hype rond zijn figuur. De media, de beleidsmakers en de grote massa stromen allemaal op hem toe. Iedereen wil hem opeisen voor eigen doeleinden, maar het mannetje stapt verder, schijnbaar doelloos in zijn tocht.

Met dit tekstloze verhaal toont de auteur op bedrieglijk eenvoudige wijze een beeld van onze huidige maatschappij waarin de mens steeds op zoek blijft naar nieuwe helden, nieuwe impulsen, nieuwe overtuigingen en zich om wat vroeger gebeurde niet meer bekommert. Een Boodschap uit de Ruimte vat die absurditeit mooi samen en Evens maakt ook creatief gebruik van de beeldtaal om het gebrek aan tekst te compenseren. 4.000 exemplaren verkopen belooft dan wel een hele klus te worden, maar aan de prijs en de inhoudelijke kwaliteit zal het zeker niet liggen. Sinds dit jaar studeert de auteur aan de Sint-Lucas-afdeling in Gent en zijn album plaatst zich in de rij van beloftevolle Vlaamse debuten die we de laatste jaren voorgeschoteld kregen, met onder meer Conz (Toen ik nog Baas van de Wereld Was) en Stijn Gisquière (Paradijs op Aarde). Als moderne mens kijken we dan ook nu al uit naar de nieuwe Evens.
> MARC BASTIJNS — oktober 2005