Bibliografie van Pieter De Poortere
• Boerke Bijbel
• De Zichtbare Man
• De Zoon van
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Joe de Eskimo
• Kak
• Thuis in Theater
BOERKE 3


Pieter De Poortere • Bries
48 p. (HC)
Dubbelge(s)laagd
Boerke die uit het paradijs wordt gestoten nadat zijn vrouwtje appelmoes maakte met de verboden vrucht, Boerke als Noah die een arm geitje vanachter pakt, Boerke die een gekruisigde Jezus als vogelverschrikker gebruikt, Boerke als slavenhandelaar, Boerke als missionaris, Boerke als Napoleon, een verkouden Boerke die door een niesbui domweg een moord op Adolf Hitler verijdelt,... We zouden je maar wat graag het veertigtal Boerke-moppen samenvatten. In dit ene album zien we de voorouders van Boerke opereren. Met opvallend veel christelijk of bijbels gesitueerde grappen bevestigt tekenaar Pieter De Poortere nog maar eens dat hij één van de bekwaamste nieuwe Vlaamse auteurs is die kan blijven boeien.

De minimalistische, nauwgezet geometrisch opgevatte tekenstijl is vrij herkenbaar. Ons doet Boerke trouwens vaak denken aan een mollig Playmobil-figuurtje. Ook Nijntje van Dick Bruna is niet ver weg. Des te verrassender is het om in dit album meerdere culturele knipogen te herkennen naar de Kruisafneming van Rubens, de Guernica van Picasso, het werk van Leonardo da Vinci, de films Titanic en Star Wars en Marc Sleens Nero, uiteraard ten tijde van de oude Romeinen. Dikwijls zijn deze verwijzingen bedoeld om op het tweede niveau ook nog wat te bieden. Mission accomplished! De hierbij afgebeelde Donkey Kong meets Escher werkt daarentegen ook op het eerste niveau. Een dubbelge(s)laagd album.

Boerke is een internationaal scorende én aansprekende creatie van Vlaamse makelij waar we het laatste nog niet van hebben gezien. Boerke verscheen, op aanbeveling van Lewis Trondheim, al in onder andere de Franse krant Le Monde waar recent nog heel wat om te doen was nadat deze de Deense Mohammed-cartoons publiceerde. Ook De Poortere raakt de terroristenkwestie trouwens aan met bijvoorbeeld het spelletje Aanslag, een variant op Zeeslag. Als De Poortere blijft verrassen door zijn eigen figuurtje en kleine universum te heruitvinden en aan te vullen, dan scheert hij gegarandeerd nog hogere toppen. In feite zouden enkel de inhoud en de grafische kwaliteiten voldoende moeten zijn om je te overtuigen. Maar neen, als surplus maak je bij aankoop van dit derde deel kans op één van de vele exclusieve prijzen. Wij hadden boerenchance met ons kraskaartje en wonnen een set Boerke-bierviltjes. Win jij een sleutelhanger of een muismat ?
> DAVID STEENHUYSE — januari 2006