Bibliografie van Terry Dodson
• Batman: Harley Quinn
• Dromen
• Red Skin
Bibliografie van Mark Waid
• The Unknown
STAR WARS: PRINSES LEIA 1-2
De Kinderen van Alderaan 1-2


Terry Dodson + Mark Waid • Dark Dragon Books
64 p. (SC)
Het kaf en het koren

Zolang de Amerikanen geen miniseries rond Jar Jar Binks brouwen, is 't voor ons allemaal goed, al die reeksjes over (neven)personages uit de Star Wars-saga, zelfs al gaat het om minder overtuigende uitgaven als dit tweeluik.

Prinses Leia hoeven we je niet meer voor te stellen, anders heb je hier eigenlijk niets te zoeken. In dit afgeronde tweeluik (oorspronkelijk een vijfdelige comicserie) duiken we weer in het gat tussen de films A New Hope en The Empire Strikes Back. De eerste Death Star is vernietigd, maar dus ook Leia's thuisplaneet Alderaan. Het Keizerrijk is ook nog niet op de knieën gedwongen. Nu zet ze veel op het spel om overlevende Alderanen in veiligheid te brengen. Piloot Evaan gaat mee als haar berschermster. Ze is een kop groter dan Leia en ze werd nog onderwezen door Leia's moeder. Maar ze heeft weinig respect voor de prinses. Leia ontfermt zich wat later over een Alderaanse danseres, maar dat zal haar nog zuur opbreken.

Het verhaal is een wat makke constructie zonder veel spectaculaire uithalen van Mark Waid die voor Nederlander Minck Oosterveer nog The Unknown heeft geschreven. Waids landgenoot Terry Dodson kennen en waarderen we van Europese strips als Dromen, Red Skin en ondertussen ook vertaalde comics van Harley Quinn. Maar wist je dat hij al een Star Wars-verleden heeft? In 1997 tekende hij de zesdelige minireeks Dark Force Rising. Elk van die genoemde reeksen vinden we eerlijk gezegd met meer finesse en zorg afgewerkt. We missen ook Dodsons souplesse, om nog niet te zeggen zijn sexy neergezette dames. Voor iemand die beweerde te beginnen striptekenen dankzij het zien van de eerste Star Wars-film hadden we toch meer inzet verwacht.

Langs de andere kant kunnen we door het groeiende aantal Star Wars-titels meer en meer het kaf van het koren scheiden. Bij dezen kunnen we nog eens de tiendelige reeks van scenarist Brian Wood aanraden die ondertussen is herdoopt in Star Wars Legends, de leuk getekende Filmspecials, Darth Vader, Skywalker Slaat Toe en met stip op één het tweeluik
Shattered Empire.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2016