Bibliografie van Mario Alberti
• Cutting Edge - Op het Scherp van de Snede
• Legioen: Kronieken van Legioen
Bibliografie van Mauro Boselli
• Tex Willer Classics
TEX WILLER 1
Rangers over de Grens!


Mario Alberti + Mauro Boselli • Uitgeverij HUM!
48 p. (HC)
What else?

Dit is een eerste Tex Willer-album in kleur. Het is een regulier album van 48 pagina's dat dus afwijkt van de dikke strips in zwart-wit die Uitgeverij HUM! jaarlijks uitgeeft. Met Rangers over de Grens! sluit de uitgeverij aan met een nieuwe reeks die in Italië boven de doopvont is gehouden en waarbij meer gekende auteurs elk een afgerond verhaal voor hun rekening nemen. Paolo Eleuteri Serpieri (Druuna) heeft al een album getekend, Marco Santucci (Mandragora, Witte Termiet) is ook al gevraagd. Uitgeverij HUM! start met een album van Mario Alberti van wie Uitgeverij L de reeks Cutting Edge in vertaling uitgeeft. Zijn tekenstijl is schetsmatig en morsig en toch overtuigt het van de eerste tot de laatste prent dankzij de vele sfeerplaatjes, actiescènes, vuurgevechten en typische westerndecors. Tex-oudgediende Mauro Boselli bedacht een meeslepend pulpverhaal dat deze nieuwe reeks in kleur perfect heeft geopend.

Een opmerking over de uitvoering van het album betreft het matte papier van het binnenwerk. Daar komt het zwart pover op uit. Op gesatineerd papier zouden de kleuren ook meer van het papier spatten. Maar in plaats van te weifelen over het veroordelen van deze editoriale keuze ging het uitstekende verhaal al lang met ons op de loop.

Het duurt een tijd tot we doorhebben dat Tex wel degelijk de door Blanche Denoel bevrijde gevangene is. Een keer hij zijn vaste plunje (geel overhemd, lichtblauwe jeans) aanheeft, is ineens het startschot gegeven voor een verhaal over wraak... what else in een goede western? Tex werd erin geluisd door zijn mede-Texas Ranger Dan Shannon, die racistische overtuigingen in de praktijk bracht om de gelederen van de Rangers uit te dunnen, en kwam in een Mexicaans strafkamp terecht. Vermomd als commandante kwam Blanche hem bevrijden... met de zwarte Sam aan de andere kant van de ketting gebonden. Maar ook hij wordt er niet zomaar bijgesleurd in dit verhaal. Blanche wil Tex gebruiken om wraak te nemen op Shannon, de moordenaar van haar vader. Shannon laat zich niet zomaar klissen terwijl Tex op de steun kan rekenen op zijn oude maatje Kit Carson. Het komt tot een Mexican standoff... what else in een goede western?

Voor de zwart-witreeks Tex Willer Classics heeft Uitgeverij HUM! de luxe om het beste te kiezen uit wat er op de Italiaanse markt is verschenen. Voor deze nieuwe reeks in kleur hoeft de uitgeverij wat ons betreft niets te selecteren en mag het alle albums in het Nederlands uitgeven. Liefst op gesatineerd papier, dat wel. Daarom hebben we bovenaan deze bespreking dit album het volgnumer 1 meegegeven. Het staat nochtans niet vermeld op of in het album, maar we uiten er onze verwachting mee dat alle volgende albums in kleur effectief nog zullen verschijnen.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2016