Bibliografie van Alessandro Ferrari
• Star Wars - Filmspecial
• Violetta
ZOOTROPOLIS 


diverse auteurs - Zootropolis + Alessandro Ferrari • Big Balloon Publishers
56 p. (SC)
Wir schaffen das

Zootropolis is de nieuwste 3D-geanimeerde prent van Disney en als vanouds bestaat daar ook een stripadaptatie van. Het slechtste soort bewerking bestaat in het klakkeloos overnemen van beelden uit de oorspronkelijke film, maar die gemakkelijkheidsoplossing is niet de aanpak waar het bedrijf zich aan bezondigt. (Teken)film en strips zijn ook een ander soort beweging. Zootropolis, de strip, is dus geen flauw afkooksel van Zootropolis, de film. De beleving is gewoon anders. De tekeningen zijn volwaardig stripmateriaal. Hoewel er een heel team aan heeft gewerkt, voornamelijk Italianen, is het een coherent uitziend geheel met ontwapenende dierenfiguurtjes. Disney heeft toch echt wel een patent op dergelijke figuren. Striptekenaars met een achtergrond bij Disney hebben altijd een voetje voor om het publiek te pleasen, zelfs al gaat het een veel duisterder toer op zoals in Juanjo Guarnido's Blacksad. Ook hier spreekt de stijl ons aan.

Nu goed, Zootropolis heeft een hoog wir schaffen das-boodschap. Samen sterk, het slechten van vooroordelen en zo waar Disney wel vaker garen uit spint. De moderne stad Zootropolis bestaat uit verschillende districten met elk hun natuur en microklimaat. Er is geen onderscheid meer tussen jagers en prooien. Buffels, leeuwen, ijsberen en olifanten leven in harmonie met muizen, varkentjes en konijnen. Een van die konijnen is Judy Hopps. Zij wil per se politieagent worden. Ze komt terecht in een politiebureau vol reuzedieren waar ze zich extra moet bewijzen. Na een mysterieuze verdwijning krijg ze de kans om de zaak te onderzoeken. Daar krijgt ze 48 uur voor. Hiervoor moet ze rekenen op de hulp van de vos Nick Wilde dankzij wie ze een doorbraakje in de zaak ontdekte. Volgens het verwachtingspatroon van het buddy-concept heerst er wantrouwen tussen de partners, te meer omdat Zootropolis meer en meer wordt opgeschud door gevallen waarin het jachtinstinct in voormalige jagers wordt gewekt.

De film is beter dan de strip. Uiteraard! Toch hebben we het opnieuw te danken aan Alessandro Ferrari (die alle Star Wars-films aan het bewerken is om er prettig leesbare jeugdstrips van te maken) dat hij het beste uit de kern van het verhaal weet te halen. Daarin is nog steeds ruimte voor intrigeontwikkeling en grapjes in plaats van een zoutloze versie van het bronmateriaal.

Bijkomend: een nieuwe strip tegen 4,95 euro, waar vind je dat nog?

> DAVID STEENHUYSE — februari 2016