Bibliografie van Giuseppe Camuncoli
• De Woestijnschorpioenen
• Maori
• Star Wars: Darth Vader: De Uitverkorene
Bibliografie van John Dell
• Uncanny Avengers
THE SUPERIOR SPIDER-MAN 003


Giuseppe Camuncoli/John Dell/Ryan Stegman + Dan Slott • Standaard Uitgeverij / Marvel
72 p. (SC)
Paradepaardje

Spider-Man is een van 's werelds bekendste superhelden en het paradepaardje van uitgeverij Marvel. De populariteit van een superheld wordt vooral bepaald door diens karakter en zijn vijanden. Juist daarin ligt de kracht van Peter Parker (met veel kracht komt ook verantwoordelijkheid) en schurken als Green Goblin, Doctor Octopus, Venom en Kraven. Sommige van zijn vijanden gaan al bijna vijftg jaar mee. Een van zijn tegenstanders van het eerste uur is Otto Octavius, beter bekend als Doctor Octopus.

Deze briljante, maar gevaarlijke wetenschapper met zijn lange metalen armen is er op zijn sterfbed in geslaagd om zijn geest in het lichaam van Peter Parker te verplaatsen. Nu hij de controle heeft over het alter ego van Spider-Man wil hij zich bewijzen als een superieure spidey. Beter, slimmer, harder en populairder dan ooit is het nieuwe doel. Wat deze verhaallijn zo interessant maakt is dat de geest van Peter Parker wel aanwezig is, maar in een astrale vorm moet toezien hoe iemand anders zijn lichaam heeft overgenomen. Het is een origineel idee en vormt de opmaat voor een bijzonder interessante verhaallijn. Gelukkig is het scenario makkelijk te volgen en hoewel enige voorkennis zeker van pas komt, vormt het geen belemmering als je die nog niet hebt.

Marvel wil zijn series toegankelijk maken voor een nieuw, jeugdig publiek en met deze verhaallijn zijn ze daar zeker in geslaagd. Spider-Man is harder en moderner en dat geldt ook voor zijn omgeving. De donkere kant van Batman gaat het niet op, maar de serie is niet meer zo onschuldig als pakweg veertig jaar geleden.

Zoals gezegd is Spider-Man een beroemde misdaadbestrijder, maar afgeronde klassieke verhaallijnen zijn lastig aan te duiden. Bij Batman is dat makkelijker, zoals uitgeverij RW Uitgeverij regelmatig bewijst. Verhalen zoals Hush, De Lange Halloween en
Year One behoren tot het Batman-erfgoed. Voor Spider-Man is het afgeronde verhaal over de laatste jacht van Kraven the Hunter (nog in vertaling verschenen bij Nona Arte) een van de bekendste. Daarin neemt Kraven Spider-Man gevangen en begraaft hem levend. Daarna trekt hij voor korte tijd zijn pak aan voordat hij zelfmoord pleegt en daarmee zijn ultieme overwinning behaalt op de muurkruiper.

De huidige verhaallijn rond de coup van Doctor Octopus is daarmee vergelijkbaar, maar de opzet is toch weer anders. Of dit een klassieker wordt onder de Spider-Man-verhalen zal de tijd uitwijzen. Het kan ons tot op heden in elk geval prima bekoren. Het is ook leuk dat oude vijanden van weleer opnieuw opduiken, in dit nummer onder andere Vulture, Green Goblin terwijl een oude bekende van Spider-Man vermoord wordt.

Wil je kennismaken met het Marvel-universum van Standaard Uitgeverij en ben je geen voorstander van andere dimensies, buitenaardse wezens en ingewikkelde verhaallijnen, dan is The Superior Spider-Man zeker een aanrader.

> DAI HEINEN — februari 2016