DE GROTE RIVIER 1
Jean Tambour


Jean-Luc Hiettre + Serge Aillery • Gorilla
56 p. (HC)
Vlotjes

Dit eerste deel van De Grote Rivier dateert eigenlijk al uit 1990 en was een van de eerste reeksen uit de collectie Spotlight van Dupuis. In 1995 trok de uitgever de stekker eruit zodat het vijfde afsluitende album nooit in de winkelrekken is geraakt. De Zwitserse uitgeverij Paquet herlanceert de reeks nu en zal ook dat vijfde deel publiceren terwijl uitgeverij Gorilla wederom de Nederlandse uitgave verzorgt.

Alles draait rond de avonturen van ene Jean Tambour: moedeloos teruggekeerd uit de Frans-Britse oorlog wil hij zijn baan als houtvlotter terug opnemen. Parijs heeft heel wat hout nodig en de vlotters transporteren de boomstammen via de grote rivieren richting hoofdstad. Er is echter wel wat veranderd sinds zijn vertrek: een maffiabende avant la lettre saboteert de noeste arbeid van de mannen en vervangt de typische merktekens door eigen symbolen zodat ze met de winst kunnen gaan lopen. Jean Tambour probeert hier natuurlijk een boomstammetje voor te steken en dat zet een hele reeks avonturen in gang.

We krijgen hier een verhaal waar zowel scenarist Serge Aillery als tekenaar Jean-Luc Hiettre nog zoekende lijken. De kabbelende vertelling bevat net iets te veel stroomversnellingen en draaikolken naar onze smaak zodat het tempo soms moeilijk bij te houden is. We zijn grote fan van de inventieve pagina-indeling van Hiettre, maar het tekenwerk an sich vinden we nog te bruut en te aarzelend, al kunnen we in de loop van het verhaal al een positieve evolutie waarnemen.

Het album eindigt met een beknopt achtergronddossier over de houtvlotters en de totstandkoming van het album. De auteurs beweren hun verhaal te baseren op de verloren dagboeken van het hoofdpersonage, een gimmick die het altijd wel doet...

> MARIO STABEL — februari 2016