Bibliografie van Julio Radilovic (= Jules)
• Herlock Sholmes - Meester van de Vermomming
DE PARTIZANEN INT 2-3
Integraal 2: De Brug - De Zwarte Wolven - De Dubbelganger - De Ontvoering - Een Val voor Dragon // Integraal 3: Het Balkan-Front - Operatie Sneeuwvlok - De Scarabee - De Saboteurs


Julio Radilovic (= Jules) + Dorde Lebovic/Marcel Cukli • Prestige
128 p. (HC)
Gered van de vergetelheid

De Partizanen verschijnt in deze nieuwe, gebundelde uitvoering tegelijk in het Nederlands, Duits, Pools en nog wat andere talen die niet zijn genoemd in het achtergronddossier van de derde integrale. Daarin staat vooral een hommage aan tekenaar Julio Radilovic, die het peudoniem Jules hanteert, en technische moeilijkheden om een tot in Brazilië geliefde reeks van hem opnieuw uit te geven: Herlock Sholmes. Uit dat dossier, aan de hand van schilderijen en fragmenten uit western- en oorlogsstrips en uit de komische, middeleeuwse Trueblood (dat eveneens gepland staat als albumuitgave), blijkt inderdaad dat Jules een geraffineerd tekenaar is. Zijn realisme is nu ietwat gedateerd, maar hij weet wel hoe hij een pagina moet opzetten en de spanning op te drijven. Dat laatste gebeurt natuurlijk dankzij de scenario's van Dorde Lebovic en Marcel Cukli (die enkel het voorheen niet in album verschenen De Saboteurs, naar zijn eigen film, schreef).

De hoofdrolspelers worden vaak ingezet op door de Duitsers bezet gebied. Ze infiltreren, moeten verraders ontmaskeren, geheime missies ondernemen, sabotagedaden uitvoeren,... Het komt vaak neer op het bedenken van listen en lagen voor er tot actie kan overgegaan worden. Televisiemakers, zouden met elk van deze verhalen wel aan de slag kunnen om ze verder uit te werken voor een reeks van een aflevering of tien. Het is daarom geen Band of Brothers of Tour of Duty, maar verdikke, het Joegoslavische front tijdens de laatste oorlogsjaren (van de Tweede Wereldoorlog weliswaar) biedt voldoende stof voor meeslepende intriges en dat bewijst De Partizanen uitermate.

De oorspronkelijke, losse albums hebben we nooit gekocht en we zouden ze ook nooit op ons verlanglijstje hebben gezet. Nu deze integrale reeks compleet is en we alsnog alle verhalen hebben gelezen, past een dankwoord aan uitgeverij Prestige om deze vlot leesbare, prima actiereeks van de vergetelheid te redden. Wat zit er nog in jullie archief?

> DAVID STEENHUYSE — januari 2016