Bibliografie van Jan Dirk Barreveld
• Amorfati
EUGèNE 8
Lekker Bezig


Jan Dirk Barreveld • Strip2000
48 p. (SC)
Strijk

Eugène is een man naar ons hart. Eugène is een vriend. Onze vriend. Elke man die treurt om het heengaan van muziek- en boekhandels is een held. Onze held. Eugène is goed bezig. Na enkele jaren getob over de dames, Kane en zijn nerdy bestaan, heeft hij een grote stap gezet. Gezwind deelt hij zijn leed en leven met het andere geslacht. Alleen hebben de vrouwen die hij aan de haak slaat allemaal meer last met zichzelf dan met hem. En als het de held dan toch eens te veel wordt, is er nog origami. Niets brengt een mens meer tot rust dan een kraanvogeltje plooien. Niet?

Het lijkt een paar jaar stil geweest te zijn rond Eugène. Een greatest hits-strip was de voorbode van het grote niets. Kenny Rubenis vulde al snel die grote leemte in met zijn Dating for Geeks. De nerds, wij dus, hadden weer een nieuw boegbeeld. Maar Jan Dirk Barreveld vond zijn tweede adem bij Strip2000 en houdt er weer een lekker tempo op na. Bovendien liet hij zijn teruggetrokken prille twintiger opgroeien tot een minder wereldvreemde, bijna-dertiger. Een gouden zet. Meer nog, Eugène kijkt de wereld nu verrast toe en punt die af met zijn eigen verleden. Zo vet, spits en droog heb je Eugène nog nooit gezien. Bovendien gaat Barreveld verder. Geregeld laat hij zijn held uitrusten en maakt zijsprongetjes in zijn universum. En zo liggen we strijk met gags over een homofiele kerstboom, Sesamstraat of Sinterklaas.

In tijden waar de Nederlandse steunpilaren van de betere humor, S1ngle en Dirkjan, ter plaatse trappelen, zet Eugène reuzestappen vooruit. Nog even en hij is ook die eredivisie ontgroeid. Lekker bezig, jong!

> WOUTER PORTEMAN — januari 2016