Bibliografie van Philippe Aymond
• ApocalypseMania
• Highlands
LADY S. 11
Breuklijn


Philippe Aymond • Dupuis (Spotlight)
48 p. (SC)
Meer respect

Na een vruchtbare samenwerking die negen albums duurde besloot Jean Van Hamme ook te stoppen met het schrijven van de avonturen van Lady S. En als een schrijver van het kaliber Van Hamme met een reeks stopt, is het altijd de vraag hoe het verder gaat. Vooral als de tekenaar ook de verhalen wil gaan schrijven, worden we een beetje voorzichtig. De ervaring leert ons dat beide kwaliteiten niet altijd samengaan in een persoon. Met het vorige album kon Philippe Aymond ons al bekoren met zijn prestatie als scenarist en met dit nieuwe album krijgen we alleen nog maar meer respect voor hem.

Lady S. is nu werkzaam voor een ngo en tijdens een congres in Génève leert ze haar nieuwe liefde CIA-agent Conrad (zie het vorige deel) beter kennen. Ze is er echter ook getuige van hoe dezelfde CIA-agent er verantwoordelijk voor is dat de gezochte terrorist Radimir Tsjersajev wordt gearresteerd en onderdak vindt op de Amerikaanse legerbasis Guantanamo Bay. Maar Lady S. is van mening dat Tsjersajev wel heel veel lijkt op haar jeugdliefde Anton Grivenko. Ze stelt daarom alles in het werk om als tolk te mogen fungeren voor de advocaat die naar Guantanamo gaat. Daar aangekomen ontdekt ze een dodelijk complot.

Dit alles klinkt avontuurlijk en dat is het ook. Nochtans is niet alles even realistisch, de beveiliging op de beroemde en beruchte legerbasis wordt wel heel snel uitgeschakeld bijvoorbeeld. Maar toch leest het verhaal als een trein en hebben we er ons weer goed mee vermaakt. Gewoon een lekker ouderwets actieverhaal dat goed te volgen is zonder diverse psychologische ontwikkelingen. We lusten ze graag, zeker als ze ook nog een explosief einde hebben zoals dit album.

Complimenten ook voor de artistieke kwaliteiten van Aymond. Hij behoort beslist tot de beste realistische tekenaars van het moment.

> DAI HEINEN — december 2015