ENGEL / DUVEL 1
Inferno


Mirka Andolfo • Dark Dragon Books
64 p. (SC)
Kreetjes van verrukking

We maken graag kennis met Angelina, een creatie van de Italiaanse illustratrice, striptekenares en inkleurster Mirka Andolfo. Zij fabriceerde de komische trilogie Engel / Duvel over een bekoorlijk schepseltje met opzichtige voorgevel dat voor een dilemma staat sinds ze betoverd is door de duivel Damian en halsoverkop verliefd op hem is geworden. Moet ze trouw blijven aan haar natuur en pas met Damian het bed induiken van zodra ze getrouwd zijn of moet ze haar verloofde behagen door haar maagdelijkheid aan hem op te offeren? Zelfs haar vriendinnen vinden dat ze ervoor moet gaan, al gaat dat gepaard met heel wat misverstanden want Angelina's belangrijkste karaktereigenschappen zijn haar naïviteit en complete onschuld. Om maar iets te zeggen: een vibrator is voor haar gewoon een hulpmiddel... voor in de keuken, als staafmixer. Zelfs zonder dat te willen, windt ze Damian voortdurend op door specifieke handelingen die anders uitpakken. Alle respect voor Damian. Zich zomaar overgeven aan het sacrament van het huwelijk is voor hem een brug te ver. Dan maar geduld uitoefenen en de hand aan zichzelf slaan, zo wordt zijn rechterarm bovengemiddeld ontwikkeld. In de loop van de gags verstrijken zeven jaar lang voor het hem eindelijk lijkt te lukken om Angelina's bloempje te plukken. Maar dan nog...

Het album start en eindigt met een langer verhaaltje die een werkelijk begin en einde vormen voor alle tussenliggende gags. Ondanks de wulpse anatomie van Angelina verzandt dit niet in een Rooie Oortjes-achtige gagstrip, hoewel de grappen even banaal zijn. Eigenlijk kreeg enkel de meest scatologische gag ons luidop aan het lachen. De tekeningen van de voor Disney werkende Andolfo ontlokt de meeste kreetjes van verrukking. Wat is dat met die Disney-tekenaars die vrouwen zo sensueel kunnen tekenen als ze niet langer gebonden zijn aan de kuise regels van de Disney-fabriek? Zie ook Juanjo Guarnido, Olivier Pont, Nicolas Keramidas, Pierre Alary, Alessandro Barbucci,... En voor wie het toch wat bloter mag, wacht het tweede deel maar af. Angelina's ontdekkingstocht is pas begonnen.

Aansluitend zit een katern met hommagetekeningen door Andolfo's collega's. Meerdere van hen mogen van ons direct ook zo'n serie als Engel/Duvel maken.

> DAVID STEENHUYSE — september 2015