DE SPROOKJES VAN PRINS KAT 1
De Zes Dienaren


Tommy A + gebroeders Grimm • Strip2000
48 p. (SC)
Een wonder

Iedere persoon heeft recht op zijn portie zotheid. Ook wij. En zo besloten we Tommy A's De Sprookjes van Prins Kat te kopen. Alles aan ons zei om dit niet te doen. Het was onze tekenstijl niet. Het was weer een sprookje — de trend van het moment. Het zag er bovendien enorm kinds en kinderlijk uit. Gewoon dwaas eigenlijk. En toch deden we het. We legden de strip op ons stapeltje. Bovenaan dan nog. Tja.

Onze zotheid bleef aanhouden. We lazen de strip als eerste van de vangst van de week. Geen idee waarom. Waren het de kleurtjes, die onnozele lach van de hoofdfiguren of de hoop dat wat we nadien gingen lezen beter ging zijn? We weten het niet. Maar laten we het hierbij houden dat onze verwachtingen niet bijster hoog waren. En je zal het altijd zien... zo gaat dat met sprookjes... gebeurt er een wonder. We vonden het goed. Heel goed zelfs.

De Zes Dienaren is heel losjes gebaseerd op het bekende sprookje van de gebroeders Grimm waarin een prins zes vreemde figuren meeneemt op zijn queeste om een knappe prinses te bevrijden uit de handen van de oude koningin/heks. De feeks bedacht de meest bizarre en onmogelijke opdrachten voor de aanbidders. Wie faalt, wordt onthoofd. De bekendste van de zes dienaren was ene Langnek die nu nog het uithangbord is van de Efteling. De Amsterdammer Tommy A, alias Thomas Langendijk, maakte van dit sprookje een heerlijke pastiche.

Hier is de prins een verwende kat van acht jaar oud die geen interesse heeft in katinnen, hoe mooi ze ook mogen spinnen. Maar zijn vriend Hans maakt de kat wijs dat de prinses het computerspelletje Super-omega-power-animals-aventure wel kan uitspelen! Waw, respect! En zo vertrok de kattenprins gezwind op pad, en kwam al vlug zes rare snuiters tegen. De zoektocht kan beginnen.

Prins Kat is het onecht kind van Jeroen Funkes Victor & Vishnu en Lewis Trondheims Donjon. Simpel, surreëel, maar vooral intens grappig. De Sprookjes van Prins Kat bleek dus elke euro waard. En dat beschouwen we als een echt wonder.

> WOUTER PORTEMAN — november 2015