Bibliografie van Fred
• De Kraai op Gymschoenen
• Het Kleine Circus
• Philemon
CYTHERA DE TOVENAARSLEERLINGE 


Fred • Uitgeverij HUM!
64 p. (HC)
Lachsalvoaanvoer

De Franse tekenaar Fred (Frédéric Othon Théodore Aristidès) kennen de meeste stripfanaten van zijn Philemon-albums. Voor hij echter aan die reeks begon, maakte hij voor het tijdschrift Pif eind jaren zeventig een reeks kortverhalen rond Cytheria de tovenaarsleerlinge. In dit album zijn alle Cythera-verhaaltjes opgenomen en Harry Potter himself moet stikjaloers zijn op deze heksenmaagd die na tien lessen al meer kunstjes uit haar toverstok haalt dan Potter in zes jaar Zweinstein.

Cytheria wordt opgeleid door haar grootmoeder en is een zeer nieuwsgierig Aagje dat telkens weer haar grootmoeder weet te verrassen met haar interpretaties van de aangeleerde spreuken. De juffrouw brengt geregeld haar grootmoeder tot wanhoop en dat zorgt voor een constante aanvoer van lachsalvo's.

De personages van Fred zien er soms een beetje vaag uit en er wordt met heel veel lijnen gewerkt. Storend is dat niet, want in de periode van oorsprong werd deze tekentechniek wel door meerdere tekenaars gebruikt.

Naast wat achtergrondinformatie krijgen de fans van Fred ook nog een extra kortverhaal van Fred op hun boterham met als titel De Vollemaansauto dat qua stijl naadloos aansluit bij het magisch-surrealistische wereldje van Cytheria.

> PETER ROTTHIER — februari 2018