Bibliografie van Maarten Vande Wiele
• Doctor Carnacki
• Glamourissimo
• Guust: Gefeliciflaterd!
• I Hate Paris
• I Love Paris
• I Love Paris
• Monsieur Bermutier
• Strip Noir
• Zeep
ABBA ZOEKT FRIDA 


Maarten Vande Wiele • Oogachtend
184 p. (HC)
Dancing strip!

We moesten er even naar zoeken bij onze stripspeciaalzaak. De uitbater had het nog niet aangedurfd om deze nieuwe strip ABBA Zoekt Frida prominent op de toonbank te zetten. Misschien had hij last van valse schaamte net zoals wij eind jaren 1970. Want ABBA, dat was toch voor discoballen? Die catchy nummers, dat was toch niks? Maar stiekem vonden we het best wel goed en waren we heimelijk verliefd op Agnetha of Frida. Inmiddels zijn we wat ouder en wijzer en hebben we openlijk genoten van de filmmusical Mamma Mia! en als er een ABBA-liedje op de autoradio voorbij komt, zingen we schaamteloos mee.

Maarten Vande Wiele heeft zijn liefde voor ABBA gelukkig nooit onder stoelen of banken gestoken en verrast ons nu met dit prachtige album. Een album dat eigenlijk helemaal niet over ABBA gaat, maar over een Vlaamse tribute band die zichzelf de Honey Honeys noemt. Astrid, Bert, Bavo en Anneleen zijn de hoofdpersonen. Vande Wiele zet heel kunstig een luchtig verhaal neer over hoe Anneleen als Frida bij de band komt, de band steeds populairder wordt, de spanning tussen de leden van de band toeneemt en hoe dingen fout gaan en min of meer weer goed komen. De overeenkomsten met het leven van de originele ABBA-leden zijn natuurlijk niet toevallig, maar Vande Wiele geeft er een heerlijke eigen twist aan met veel relativerende humor. Zo is daar de meesterlijke travestiescène met Bert die het ABBA-kleedje van Astrid aanpast en betrapt wordt. Hij is geen homo of travestiet claimt hij later, want waar hij vandaan komt vinden ze het helemaal niet gek om vrouwenkleren aan te trekken. "Natuurlijk, je komt uit Aalst", repliceert Astrid heel cynisch. Ondertussen is het Astrid zelf die steeds meer aandacht heeft voor haar eigen sekse. Maarten Vande Wiele brengt het allemaal heel subtiel in beeld. Ook zitten er veel knipogen en verwijzingen voor de echte ABBA-fans in het album, let bijvoorbeeld eens op de kostuums bij de clips.

Zoals dat tegenwoordig gaat, zagen wij via de social media al wat plaatjes van dit nieuwe album en onze belangstelling was dan ook al gewekt voordat het album af was. Dat bleek niet onterecht. Die frisse plaatjes vormen 
bij elkaar een fantastisch geheel en een heerlijk verhaal. Voor het scenario heeft Maarten Vande Wiele steun gekregen van Peter Moerenhout en Bruno van Wichelen. Dat werkte goed want alles klopt.


Van de Wiele werkt in dit album zonder kaders of achtergronden en speelt met felle kleuren die van de spierwitte pagina's afspringen. Het lijkt allemaal simpel, maar niets is minder waar. We ontdekken steeds weer nieuwe dingen. Zo hebben de tekstballonnen van de hoofdpersonen hun eigen kleur en als ze samen zingen, smelten die kleuren samen om de beroemde ABBA-harmonieën te visualiseren. Tel bij dit alles het feit dat uitgeverij Oogachtend een zeer verzorgde uitgave heeft afgeleverd en dan komen we tot de conclusie dat dit een album is waar niemand zich voor hoeft te schamen. Een album dat dus een plek verdient op de toonbank van elke stripspeciaalzaak en in de verzameling van elke stripliefhebber, ABBA-fan of niet.

> JEROEN VERMEIJ — oktober 2015