Bibliografie van Marc Delaf
• De Durvers
• Mooie Navels - Eerste Pesterijen
Bibliografie van Maryse Dubuc
• De Durvers
• Mooie Navels - Eerste Pesterijen
MOOIE NAVELS 7
Haast Volmaakt Geluk


Marc Delaf + Maryse Dubuc • Dupuis
52 p. (SC)
Wie houdt wie nu voor de gek?

Op de cover zien we Vicky stralen bij een nieuwe auto met een strik eromheen. Dat lijkt dus allemaal dik in orde. Maar de papieren lach die ze voor haar gezicht houdt en de titel van dit nieuwe album maken al wel duidelijk dat het in dit zevende deel niet allemaal lang leve de lol is voor de drie vriendinnen Jenny, Vicky en Karin.

Jenny heeft voor de buitenwacht verkering met de domme sixpackhunk John-Frank, maar is eigenlijk verliefd op Hugo, een wat vadsige goeierd. Niemand mag dat weten en dat levert grappige en ongemakkelijke momenten op. De scènes waarin bijvoorbeeld leentjebuur wordt gespeeld bij de Pixar-film Inside Out zijn hilarisch. De arme Vicky is nog steeds in de war van de kus die ze in deel 6 kreeg van haar bijzonder buurmeisje Megane. Juist nu het gelukt was de knappe James af te pikken van haar zus. Valt ze nu op meisjes? Nee toch?!... En de slungelige Karin worstelt met haar plek in de band van Albin en de Albino's. Ook hier is niets wat het lijkt.

Het Canadese auteursduo Marc Delaf (tekeningen) en Maryse Dubuc (scenario) slaagt er weer in een bewogen nieuw hoofdstuk aan het leven van de drie hoofdrolspeelsters toe te voegen. Het bijzondere is dat het een gagstrip is, maar de thema's die behandeld worden zijn bloedserieus. IJdelheid, jaloezie, pesten, verliefdheid, sociale ongelijkheid, sexualiteit, enzovoort. De jeugd die deze serie leest, krijgt de levenslessen die in de verhalen verwerkt zijn er gratis bij. En voor de wat oudere lezer is de aantrekkelijke getekende strip ook prima leesvoer omdat ze naast gewoon leuk ook nog inhoud heeft.

De meiden van Mooie Navels zijn in de afgelopen jaren niet veel ouder geworden. En ook het echtpaar Delaf en Dubuc blijft op deze manier jong, hopen wij. Zo kunnen we nog lang blijven genieten van deze fijne, populaire jeugdreeks.

> JEROEN VERMEIJ — oktober 2015