Bibliografie van Floris Oudshoorn
• De Mensenhater:au
• Ongezellige Verhalen
SWAMP THING 6
Doet Gezellig Mee


Floris Oudshoorn • Strip2000
48 p. (SC)
Om te lachen

Nu het bij de stripafdeling van Oog & Blik | De Bezige Bij scheef zit en de productie danig wordt teruggeschroefd, mag Floris Oudshoorn in zijn handjes wrijven dat hij tijdig de overstap maakte naar Strip2000 waar hij veel meer op zijn plaats is. De uitgeverij die humor in het hoogste vaandel voert, is gewoon de meest evidente uitgeverij voor de publicatie van humorstrips. Het respect voor de auteurs manifesteert zich in mooi uitgevoerde albums, een regelmaat in de albumpublicatie en de nodige promotie.

Tot nu toe verdween Swamp Thing een beetje onder onze radar. Alweer onterecht. Swamp is in feite een monster uit een moeras die er wat uitziet als een albinoalligator. Angstaanjagend is hij allerminst. In zijn biotoop hindert hij de andere dieren niet. Zijn entourage bestaat voornamelijk uit een teddybeer en een hondachtig wezen dat tegen alles protesteert zolang hij maar een protestbord kan ophouden. Voor de rest passeren er politiechimpansees, bedrijfsleidervarkens, gespierde babyfluiteraarsvogels en kroegbaasslangen.

In zes albums heeft Oudshoorn een biotoop neergezet waarin zijn grappen met gemak werken. Van de reeks grappen met "braainnss" murmelende zombies tot de schildpad die een pinautomaat in zijn schild huisvest. Tiens, grappen met dieren en hun kenschetsende eigenschappen?... Op dat gebied moderniseert Swamp Thing dikwijls Boes, ook al van Nederlandse makelij. In het midden van het album staat een negen pagina's tellend, tekstloos en ook waardeloos kortverhaal dat eruit gelaten mocht worden.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2014