Bibliografie van Thomas von Kummant
• Elvis - De Getekende Biografie
• Kroniek der Onsterfelijken
Bibliografie van Benjamin von Eckartsberg
• Agatha Christie - Moord in de OriĆ«nt-Expres
• Kroniek der Onsterfelijken
GUNG HO 2
Kortsluiting


Thomas von Kummant + Benjamin von Eckartsberg • Gorilla
88 p. (HC)
Von grote klasse

Een vijfdelige reeks von grote klasse, dat is Gung Ho van het Duitse duo Thomas von Kummant en Benjamin von Eckartsberg. Wunderbar zelfs! Het eerste deel concentreerde zich op de kennismaking met de primitieve, maar goed bewaakte gemeenschap waarin een handjevol overlevers overeind tracht te blijven in een vijandige, dystopische en post-apocalyptische wereld en waarin twee rebelse wezenbroertjes terechtkomen. In deel 2 verschuift de focus meer naar de jongste van de twee broers Goodwoody, Zack. De jongeman heeft zich van zijn heldhaftigste kant laten opmerken door enkel met een bijl een kind te redden van enkele rippers en wordt nu, vooral door de meisjes van de nederzetting, bewonderd. Hij heeft sjans met Pauline, maar wanneer een nieuwe instructeur, sensei Hasegawa, én zijn pittige dochter Yuki het kamp bereiken, wordt zijn aandacht verlegd. Tot verdriet van Pauline en tot ongenoegen van rivaal en etter Holden. Het komt tot een motorduel, búiten het veilige kamp... Toll, na?

Een tweede album is altijd tricky voor een artiest: bevestigt het een opmerkelijk debuut of zakken hoge verwachtingen in als een mislukte soufflé? Het duo von Kummant en von Eckartsberg slaagt erin alvast in dit tweede boek de aandacht bij de zaak te houden én te doen uitkijken naar deel 3. In tegenstelling tot een andere recente reeks in een gelijkaardige setting (om Amoras niet te noemen) zijn vooralsnog de personages blijvend boeiend (ze worden verdiept én er komen interessante types bij) en cool, is de spanning zinderend voelbaar (in deel 1 wordt de ons nog onbekende dreiging opgebouwd, waarbij de rippers pas op het eind zichtbaar worden, en in deel 2 verdikt de plot met een roofaanslag op de bevoorradingstrein door onbekenden) en blijft de uitzonderlijk knappe en filmische Arthur de Pins-achtige computeranimatie van von Kummant van een pro-, post- en professioneel prima en perfect apocalyptisch niveau! Een plezier om te lezen én te bekijken.

Bovendien is dit niet zomaar een Mad Max-avonturenstrip. Eigenlijk is dit — toepasselijk bij Duitse auteurs — een Bildungsroman, waarin de relaties tussen de adolescenten van de nederzetting centraal staan: de hormonen en adrenaline gieren in het rond bij ontluikende verliefdheden, immanente jaloezie en dodelijke afgunst. We hopen met jou dat von Kummant en von Eckartsberg de hoge kwaliteit volhouden en niet onderweg ten prooi vallen van rippers. Geef ze von jetje, heren!

> KOEN DRIESSENS — oktober 2015