DE LIJKWADE 3-4
3. De Vikingen van God - 4. De Volksmenner


Laurent Bidot • Glénat (De Zwarte Loge)
48 p. (HC)
Het gefoefel met de lijkwade
Jean en Franck trekken naar Urfa, Turkije, waar net een bijzonder voorwerp uit de begindagen van het Christendom gevonden werd. De archeologische site wordt echter zorgvuldig afgeschermd voor de buitenwereld, zodat het bezoek beperkt blijft tot enkele foto's vanop afstand. Wanneer ze wat later de moskee van Urfa bezoeken, zijn Jean, Franck en hun gids het slachtoffer van een aanslag. Deze wordt opgeëist door De Vikingen van God, een groepering met een stevige geheime agenda, die tot in het Kremlin reikt. Francks ex-vriendin, Antonella blijft op haar manier verwikkeld met de lijkwadehistorie. Tijdens een tentoonstelling van iconen in Rusland wordt ze ontvoerd door leden van De Vikingen van God...

We hebben twee jaar langer moeten wachten dan onze zuiderburen op de laatste twee delen van De Lijkwade. De reeks volgt in het kielzog van De Geheime Driehoek en De Da Vinci Code. Laat de thematiek dan nog geen origineel uitgangspunt zijn, maar welke sterveling is er nu niet begeesterd door een van de grootste raadsels uit het Christendom? Laurent Bidot speelt handig in op deze nieuwsgierigheid door heden en verleden door elkaar te laten lopen. Hierbij staat de niet aflatende strijd tussen enkele belangengroepen op het voorplan. Jammer genoeg moet de reeks het volledig van zijn hoofdthema hebben. Daar waar we met De Geheime Driehoek met grote belangstelling het verhaal van Didier Mosèle volgden, blijven we hier een beetje op onze honger zitten. Bidot slaagt er niet in zijn personages een ziel mee te geven.

Qua tekenwerk kent de auteur ups en downs. Niet dat het slecht is, maar we zijn er überhaupt niet van achterover gevallen. Net zoals zijn personages qua karakter niet overlopen van charisma, slaagt hij er tekentechnisch ook niet in om vuur in de strip te brengen. De Lijkwade is mede hierdoor geen sterke titel voor een allroundpubliek, maar voor een bepaalde niche striplezers, de fans van catholic fantasy met name, vormt de reeks een snelle hap.
> JACKY CORNELIS — november 2007