Bibliografie van Seth
• George Sprott
• Ventilatoren
HET LEVEN IS EEN GESCHENK MAAR JE KRIJGT HET NIET CADEAU 


Seth • Oog & Blik / De Harmonie
148 p. (SC)
De nostalgische kaart

Na Ventilatoren is dit een tweede vertaling van Canadees Gregory Gallant (noem 'm maar Seth) en volgens velen is zijn doorbraak zijn beste werk. Het toonaangevende stripinfotijdschrift The Comics Journal nam het zelfs op in de lijst met de "100 beste strips van de 20ste eeuw". Dat schept toch hoge, ongezonde verwachtingen. Maar kom.

In Het Leven is een Geschenk enz. trekt cartoonist, illustrator, stripmaker en kattenliefhebber Seth volkomen de nostalgische kaart uit zijn borstzak. Dat treft want gemakkelijk driekwart van de stripliefhebbers lijdt maar wat graag aan deze oogklep opzettende gemoedsgesteldheid. Als hoofdpersonage beschrijft Seth in een langzaam, maar doordacht tempo zijn zoektocht naar tekenwerk van een zekere Kalo, een cartoonist uit de jaren 40, 50 die onder andere in het prestigieuze The New Yorker publiceerde, waarvoor ook onze Ever Meulen ooit een cover tekende. Seths verzameling is klein en het duurt lang om die bijeen te zoeken. Hoe meer hij zich verdiept in de onbekende achtergrond van Kalo, hoe ambitieuzer hij wordt om er àlles over te weten. Daar heeft hij verre, ontluisterende trips voor over waar hij dan over vertelt tegen zijn beste vriend Chester Brown, ook een tekenaar. Zijn zoektocht begint in sterke mate, rechtstreeks en onrechtstreeks zijn leven te bepalen. Het biedt zelfs aanleiding om zijn relaties en levensbeschouwingen op de korrel te nemen, dan wel bij te stellen.

Op de eerste pagina's vermoed je te maken te hebben met een zelfingenomen burgermannetje die er een hoop vooroordelen over 'lagere' culturen op na houdt. Maar al snel raak je als striplezer en -verzamelaar verslingerd aan de herkenbare drift, begeestering en ja, gevoelens van nostalgie die een doorsnee stripverzamelaar kenmerken. Grootste minpunt aan deze uitgave zijn de talloze, storende zetfouten. Al een geluk dat Seth voldoende tijd uittrekt om veelzeggende stiltes in te lassen.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2004