Bibliografie van Alain Dodier
• Gully
JEROME K. JEROME BLOKS 20
Einde Contract


Alain Dodier • Dupuis
48 p. (SC)
Van kluns tot held
De nieuwe Jerome K. Jerome Bloks gaat verder waar het vorige deel stopte. Zo gaat dat nu eenmaal met tweeluiken die een afgerond verhaal vormen. En er zijn nog meer zekerheden, want Einde Contract is alweer een spannend, menselijk en geloofwaardig album. Hopelijk slaat de titel niet op de arbeidsovereenkomst tussen Alain Dodier en uitgeverij Dupuis, want een stripjaar is niet compleet zonder een nieuw avontuur van de stuntelige Parijse detective. Dat Jerome K. Jerome Bloks op een trouwe schare fans kan rekenen, bleek uit een toernooi dat begin dit jaar op een stripforum liep. In deze populariteitswedstrijd eindigde hij zowaar op het podium.

Ondanks zijn reputatie als onhandige kluns, is Jerome de laatste jaren toch heel wat zelfzekerder geworden. Dit valt vooral in dit nieuwe album op. Wat hij bijvoorbeeld met die slang uitvreet, doen we hem niet onmiddellijk na en hij aarzelt ook niet meer om een wapen te trekken. Voor wie het vorige deel nog niet gelezen heeft, gaan we niet te veel van het verhaal verklappen. Laten we het er maar op houden dat een huurmoordenaar het op het leven van Jerome gemunt heeft. Maar in plaats van bij de pakken te blijven zitten, gaat hij zelf achter de moordenaar aan. Jerome kan hierbij rekenen op een aantal kleurrijke vrienden, zoals priester Arthur en kruidenier Burhan, die een steeds belangrijkere rol toebedeeld krijgen.

Wat van Jerome K. Jerome Bloks zo een uitmuntende reeks maakt, zijn niet enkel de menselijke verhalen en de verzorgde tekenstijl, maar vooral ook het vertelritme van Alain Dodier: nooit langdradig of overhaast, geen overbodige dialogen, maar een uitgekiende decoupage, met ruimte voor woordenloze scènes daar waar het moet. Een sterk album dus alweer, alleen jammer van het kleinere formaat.
> JEROEN FRAN├žOIS — november 2007