Bibliografie van Arnaud Delalande
• De Laatste Kathaar
• Surcouf
BLOEDKONINGINNEN: ELEONORA - DE ZWARTE LEGENDE 3


Carlos Gomez + Arnaud Delalande/Simona Mogavino • Daedalus
56 p. (HC)
!!!

Wat een vrouw! Wat een leven! 82 jaar geworden (in de twaalfde eeuw!), koningin van Frankrijk met Lodewijk VII! Koningin van Engeland met Hendrik II! Tien kinderen! Onder wie Richard Leeuwenhart! Feministe avant la lettre! Deelgenomen aan een kruistocht! Kerkelijke toelating om uit de echt te scheiden! Oorlog gevoerd met de hulp van eerste echtgenoot Lodewijk VII tegen tweede man Hendrik II en tien jaar in gevangenschap doorgebracht! Na The Lord of the Rings en The Hobbit dient Peter Jackson een nieuwe trilogie te verfilmen. We geven alvast de titel cadeau: Queen with Balls. Met Scarlett Johansson in de hoofdrol.

Enfin, we dwalen af.

In deze aflevering volgen we de eerste moeilijke huwelijksjaren van Eleonora met Lodewijk VII met de geboorte van haar eerste dochter en de deelname aan de kruistocht als hoogtepunten. Het scenario hoeven we niet verder samen te vatten want Arnaud Delalande en Simona Mogavino volgen getrouw de geschiedenis van Eleonora, maar benadrukken wel de juiste accenten. De vele kleine anekdotes zijn stuk voor stuk een meerwaarde en zorgen voor de nodige diepgang.

Een speciale vermelding hierbij voor de mooi opgebouwde en waarheidsgetrouwe weergave van de kruistocht, waarbij de gekende clichés uit de weg gegaan worden. Dit alleen al maakt het de moeite om het album aan te schaffen.

Ook een pluim voor Carlos Gomez, want ondanks de grote hoeveelheid tekst (er valt immers heel wat te vertellen), zorgt hij met zijn realistische en gevarieerde tekenstijl voor voldoende vaart in het verhaal en een zeer aangename kijkervaring.

We kijken uit naar de volgende afleveringen, want Eleonora's geschiedenis is nog lang niet uitverteld. Integendeel.

> JOHAN DECLOEDT — september 2015