Bibliografie van Jheremy Raapack
• Magic 7
Bibliografie van Mike S. Miller
• De Hagenridder - A Game of Thrones Prequel
INJUSTICE 1
Gods among Us


Jheremy Raapack/Mike S. Miller/Axel Gimenez/Bruno Redondo/David Yardin/Tom Derenik + Tom Taylor • RW Uitgeverij
192 p. (HC)
Hoogst verrassend

Lois Lane is zwanger. Superman verwacht een superkindje. Hij vraagt Batman om peetvader te worden. Hij is dolgelukkig. Joker en Harley Quinn lokken Lois echer in een val. Ht duivelse duo ontvoert haar. Wonder Woman, Batman, Flash, Green Lantern, de Justice League kortom, zoeken mee. Joker heeft Lois' lot aan dat van Metropolis verbonden. Boem! In één klap verbrijzelt al het geluk van Superman. Hij eigent zich het recht toe: recht op wraak en het recht om te regeren over de wereld om alle misdaad uit te roeien. Niet iedereen is dat plan genegen ook al boekt Superman resultaat. Er komt een schisma tussen superhelden die zich ofwel achter Superman scharen of zich tegen hem keren, Batman niet in het minst. Wie anders? Het grootste twistpunt tussen beide bekende superhelden is dat Superman het waagde om een tegenstander te doden en vindt dat Batman dat al lang zelf had moeten doen. Dan had Lois nog geleefd. De dialogen die gevoerd worden over verantwoordelijkheid en schuld zijn om van te smullen. Het strekt zich verder uit over veel andere partners die elk stelling moeten nemen.

Dit heet een prequel te zijn op het gelijknamige game dat wij natuurlijk langs geen kanten kennen. Maakt niet uit, het is vooreerst een hoogst verrassende strip waarin grenzen worden overschreden en waarin standvastige iconen toch niet zo onwrikbaar zijn dan ze overkomen. Injustice presenteert een constant gevecht tussen overwegingen en het verkent de strijd tussen goed versus kwaad, rationeel recht versus emotioneel onrecht en vooral die grote grijze middenzone.

Wie trouw de vertalingen van alle Batman- en Superman-titels van RW Uitgeverij koopt, mag deze Injustice beslist niet laten liggen.

> DAVID STEENHUYSE — september 2015