Bibliografie van Christophe Blain
• Alain Passard
• De Snelheidsbegrenzer
• Donjon Ochtendgloren
• Gus
ISAAC DE PIRAAT 1
Amerika


Christophe Blain • Oog & Blik
48 p. (HC)
Zeerover tegen wil en dank

Isaac Sofer probeert zijn brood te verdienen als schilder, maar zit nogal krap bij kas. Daarom aarzelt hij niet wanneer hij de kans krijgt om met een kunstminnende kapitein mee te varen. Isaac ziet de kapitein als een potentiële klant. Maar eens aan boord blijkt de man vroeger piraat te zijn geweest die zijn kunstjes nog niet heeft verleerd. Wat er eerst uitzag als een korte zeereis, mondt uit in een lange ontdekkingstocht naar onbekende streken. Zal Isaac ooit nog zijn vriendin Alice terugzien? En zal die in armoede levende vrouw al die tijd braaf op Isaac blijven wachten?

Na De Snelheidsbegrenzer trekt Christophe Blain opnieuw naar zee. Isaac de Piraat is echter een veel toegankelijkere strip. Het scenario laat zich lezen als een spannend jongensboek waarin woeste piraten, onbewoonde eilanden en mooie vrouwen de hoofdrol spelen. Toch heeft Blain ook veel aandacht voor emoties. De personages zijn mensen van vlees en bloed, wat de strip een geloofwaardig karakter geeft.

Met zijn unieke tekenstijl kan Blain als geen ander het ruwe zeemansleven schetsen. In elk plaatje zit zoveel beweging dat je je haast zelf op het schip waant, haren in de wind, de smaak van het zilte water in je mond. Blain maakte speciaal een reis naar Antarctica (waar het tweede deel zich zal afspelen) om ter plaatse schetsen te maken en zelf de kou en de wind van het continent te ervaren.

Isaac de Piraat is een van de betere reeksen van de laatste jaren. Het eerste deel werd in

2000 bekroond als beste album op het stripfestival van Angoulême. Het vierde deel verscheen zopas in het Frans. Met wat vertraging, maar dat zijn we ondertussen al gewoon, komt nu dankzij Oog & Blik ook eindelijk de Nederlandse vertaling op gang. Enteren en binnenhalen, die schat!

> JEROEN FRAN├žOIS — mei 2004