Bibliografie van Andrei Bressan
• Suicide Squad
Bibliografie van Grant Morrison
• All-Star Superman
• Batman: Arkham Asylum
• Batman: Gothic
• JLA Earth 2
• Multiversity
• Superman: Action Comics
BATMAN INCORPORATED 2
Gothams Most Wanted


Chris Burnham/Jason Masters/Jorge Lucas/Andrei Bressan + Grant Morrison • RW Uitgeverij
240 p. (HC)
1-0

In zowel Batman and Robin 2 als Batman Incorporated 2 gaat Bruce Waynes zoon Damian, die hij verwekte bij Talia al Ghul, met de meeste aandacht lopen. Hun achtergrondverhaal wijkt wat uiteen, maar in beide gevallen gaat het om een veel te zelfverzekerd ettertje die door zijn moeder wordt opgeleid tot een van 's werelds gevaarlijkste moordenaars. Hij worstelt met zijn relatie met zijn vader, die hij ofwel van alles verwijt, die hij met zijn eigen leven probeert te beschermen of een beetje van beide. In de twee reeksen loopt hij niet hoog op met de andere Robins, zijn voorgangers die nu door het leven gaan als Nightwing, Red Hood en Red Robin. Dat leidt tot interne confrontaties terwijl er ook nog en robbertje gevochten moet worden met externe vijanden: de Talons van Het Hof der Uilen bijvoorbeeld of Terminus die per se Batman dezelfde littekens wil bezorgen als de vleermuisman hem ooit schonk. In Batman Incorporated is er ook nog een soort supervechtmachine die Talia kweekte, in feite de broer van Damian. En uiteraard is er nog de heikele strijd tussen Batman en de uitdagende, maar levensgevaarlijke Talia. Dan vergeten we nog zombiekinderen en andere tussenkomsten die we hier nu eventjes niet goed kunnen plaatsen.

Met het tweede deel van Batman Incorporated, waarin Bruce Wayne een wereldwijd netwerk van lokale Batmannen oprichtte, zit de serie erop. Wie een beetje vertrouwd is met de karakteristieken die de superheldenreeks groot maakten, zal de knipoogjes weten te waarderen. Naar de op het scherm flitsende POW!'s, BAM!'s en WHAP!'s uit de campy tv-serie Batman, naar de beroemde cover van A Death in the Family en naar vrogere Batman-logo's bijvoorbeeld. De rol van Bat-Cow ontgaat ons dan weer compleet. De uitsmijter Nimmer het Einde (oorspronkelijk gepubliceerd in Batman Incorporated Special 1) zou op de lachspieren moeten werken, maar wij vinden het te potsierlijk om er om de juiste redenen mee te kunnen lachen, een verspilling van tekentalent. Al goed dat het om slechts enkele pagina's gaat.

Nee, geef ons dan maar de fantastisch in beeld gebrachte proloog van Batman and Robin 2 waarin Damian elke verjaardag als kind de kans krijgt om zijn moeder in een zwaardgevecht te verslaan nadat hij eerst nog wat tegenstanders het hoekje moet ombrengen. Zijn moeder gaat echt wel tot het uiterste om van hem een natural born leader, een natural born killer en de perfecte erfgenaam van het rijk van al Ghul te maken terwijl ze de wereld wil laten kennismaken met een nieuw soort terreur. Op zijn tiende is het prijs en krijgt hij als toemaatje een antwoord op de vraag wie zijn vader is.

Batman and Robin 2 versus Batman Incorporated 2... dan toch een 1-0, maar Batman Inc. weerde zich kranig.

> DAVID STEENHUYSE — augustus 2015