AMULET 4
De Laatste Raad


Kazu Kibuishi • Silvester
224 p. (HC)
Vriend of vijand?

In het derde deel van deze spannende serie hebben we kunnen lezen hoe Emily en haar vrienden de weg naar de verdwenen stad Ciëlis hebben gevonden. Ciëlis is de stad waar de machtigste Hoeders van de Steen de moedersteen bewaken. Hier hoopt Emily steun te krijgen om de kwaadaardige Elfenkoning tegen te houden. Juist voor dat ze de stad bereiken 'praat' Emily nog met haar eigen Amulet en deze geeft Emily advies en waarschuwt haar voor wat haar op Ciëlis te wachten staat. Hoopvol betreden ze de stad maar al snel blijkt dat er iets vreemd aan de hand is. De straten zijn verlaten, er hangt een doodse sfeer en de bewoners zijn verlamd door angst. Emily wordt van haar vrienden gescheiden om (onvrijwillig) mee te doen aan een selectieproef voor een plek in de Raad van de Wachters en gaandeweg wordt haar duidelijk dat ze in een val is gelopen. Ondertussen worden haar vrienden in de stad geholpen door Alyson, een meisje dat moedig verzet pleegt. In een derde verhaallijn worden haar robotvriendjes Miskit en Cogsley gered door een oude vriend van hun eerste meester Silas, de opa van Emily en zij stomen ook op naar Ciëlis. In het vervolg worden veel mysteries opgehelderd, maar zeker nog niet opgelost. De Elfenkoning lijkt ondanks de inspanningen van Emily en haar vrienden nog steeds aan macht te winnen.

Schrijver en tekenaar Kazu Kibuishi verwent ons weer met zijn fantasierijke, toegankelijke stijl. In het verhaal herkennen we elementen van The Lord of the Rings en de selectieproef doet denken aan The Hunger Games, maar de juiste mix van fantasy-elementen, spanning en de menselijke maat geeft deze strip haar eigen karakter. Gemaakt voor adolescenten, maar een aanrader voor elke stripliefhebber.

In Amerika verschijnt volgend jaar alweer de zevende bundel. Silvester hoeft dus niet te treuzelen met het uitbrengen van het volgende deel. Met negen delen is het verhaal compleet heeft de auteur laten weten.

> JEROEN VERMEIJ — augustus 2015