Bibliografie van Alessandro Ferrari
• Violetta
• Zootropolis
STAR WARS - FILMSPECIAL Episode IV
A New Hope


Matteo Piana/Alessandro Pastrovicchio + Alessandro Ferrari • Dark Dragon Books (Games Collection)
72 p. (SC)
In de flow

We keken wat bedenkelijk toen we één enkele plaat uit dit verhaal als preview kregen gepresenteerd. Een kinderlijke stijl, Stormtroopers die er meer uitzagen als getekende speelgoedfiguurtjes dan een angstwekkende legermacht, prinses Leia met een karikaturaal mondje... en hoe krijg je in godsnaam een filmmonument van dik twee uur op een zeventigtal pagina's geperst? Wel, dat viel allemaal nog goed mee.

In de flow van de lezing zagen we heel wat iconische momenten uit de film passeren. Bij andere viel het nadeel van de beknoptheid van de bewerking dan weer tegen: Darth Vader die de Force voor het eerst demonstreert bij een officier wiens keel hij op een afstand dichtknijpt bijvoorbeeld, dat zou sterker overgekomen zijn mocht er meer ruimte voor zijn. Er is vooral geknipt in dialogen, in de kwinkslagen en andere bepalende factoren voor de chemie tussen de hoofdpersonages. Het tempo is hoog, het is snel uitgelezen, maar over het algemeen geeft deze bewerking een vrij correct verloop van de film waarmee het hele Star Wars-epos en de voortdurend aanhoudende Star Wars-gekte begon.

Het warme kleurenpalet, de tekenstijl en de vertaling van George Lucas' signatuur naar een Disney-omgeving is geslaagd. Als dit dient om jonge lezers warm te maken voor de nieuwe films kan dit heus meetellen. Voor oudere jongelui als wij is het een alternatieve hervertelling van het bronmateriaal die wij niet afkerend opzijleggen.

Dark Dragon Books speelt met deze vertaling ontzettend kort op de bal van de oorspronkelijke verschijning ervan op de Braziliaanse markt die eveneens in juli zijn première beleeft. Die Braziliaanse productie volgde na licenties in Duitsland en Zuid-Korea voor eigen Star Wars-bewerkingen. Het zou ons niet verbazen — wat de puristen er ook van mogen vinden — dat dit zienderogen weerklank vindt in vele andere landen.

Het is vooreerst de bedoeling dat de oorspronkelijke filmtrilogie, de episodes IV, V en VI, in korte termijn verschijnen waarna de prequeltrilogie, de episodes I, II en III, zullen volgen. En je weet toch dat we in december masaal naar de cinema trekken om Episode VII: The Force Awakens te gaan zien? Tegen dan is ook Episode VI: The Return of the Jedi als Filmspecial verschenen en zijn we in sneltempo voorbereid om aan te sluiten bij die volgende trilogie die wellicht menig bezoekersrecord zal breken.

> DAVID STEENHUYSE — juli 2015