Bibliografie van Fred Weytens
• Aslak
• Gold of the Dead
DE TIJGERWALS 1
De Winter Rally


Skiav + Fred Weytens • Gorilla
48 p. (HC)
Een beetje dom is ook wel lekker

Mei 1971. Tijdens een feest in zijn villa in Monte Carlo besluit de excentrieke miljardair Lord Edward Winter om een autorally door Europa te organiseren met niet minder dan een miljoen dollar als beloning voor de winnaar. Wat te verwachten was, gebeurt ook. Naast de meest talentvolle coureurs trekt de rally ook tal van opportunisten van heel de wereld aan. Franse oud-avonturiers, Britse stuntelaars, Italiaanse schonen, Russische spionnen en jazelfs een alcoholverslaafde Amerikaan... Ja, ze zijn allemaal van de partij. Het fijne is dat ze allemaal rondrijden in bolides waarvan de ene nog mooier en uitzonderlijker is dan de ander. Als toetje op de taart rijdt Lord Winter ook mee, en hij heeft de versnellingspook van zijn Ferrari Dino opgesmukt met een gigantische diamant. Natuurlijk trekt deze stunt nog meer kijklustigen én malafide avonturiers aan. Terug naar de race: enkel de snelste zeven wagens mogen de volledige gumball race meedoen. Wat te verwachten was, gebeurt echter niet. Naast de miljardair weten enkel de hoger opgesomde opportunisten zich te plaatsen! Nu is alleen nog de vraag wie als eerste in Londen aankomt en of de diamant op zijn plaats blijft zitten!

Het scenario van het tweeluikje De Tijgerwals is eentje met een enorm onnozele, ongeloofwaardigheid. Het zou ons niet verwonderen mocht scenarist Fred Weytens een boontje hebben voor de oude Hanna-Barbera-tekenfilmpjes van
Wacky Races. Maar eerlijk gezegd, deert het ons niet. Zei de grote Jan Mulder immers niet: "Een beetje dom is ook wel lekker". En lekker is het zeker! Tekenaar Eric "Skiav" Schiavinato maakt er een feest van voor elke liefhebber van de oude school van Marcinelle. De wagens kunnen zo meerijden in de jaren 1970-strips van Maurice Tillieux (Guus Slim), Jidéhem (Ginger, Starter, Sophie) en Jean Roba (Bollie en Billie, De Sliert). Niets mooier dan een bol koetswerk met gierende, dwarse banden dat begeleid wordt door een brullend VROAAAAAAA!

Het laatste woord geven we graag aan de tv-commentator, een cameo van journalist-acteur Léon Zitrone: "Het is geweldig".

> WOUTER PORTEMAN — april 2015