Bibliografie van Mark Buckingham
• Batman: Hoe Is het Afgelopen met de Duistere Ridder?
• Death
Bibliografie van Lan Medina
• Fables - Legenden in Ballingschap
Bibliografie van Steve Leialoha
• Fables - Legenden in Ballingschap
Bibliografie van Craig Hamilton
• Fables - Legenden in Ballingschap
Bibliografie van Bryan Talbot
• Het Verhaal van een Slechte Rat
Bibliografie van P. Craig Russell
• Death
Bibliografie van Bill Willingham
• Fables - Legenden in Ballingschap
FABLES DELUXE 2


Mark Buckingham/Lan Medina/Steve Leialoha/Linda Medley/Craig Hamilton/Bryan Talbot/P. Craig Russell + Bill Willingham • RW Uitgeverij
264 p. (HC)
Reconstruction of the Fables

Toen we deze tweede bundeling van Fables in onze pollen kregen, hadden we zin om onze platenspeler van de zolder te halen en het vinylrelikwie Fables of the Reconstruction / Reconstruction of the Fables van R.E.M. nog eens op te leggen. Waarom deze link? Tja, schrijver Bill Willingham doet eigenlijk niks meer dan bestaande sprookjes en volksverhalen naar zijn hand zetten en hij gunt ons zo een blik achter de bordkartonnen façade van het varkentje met de lange snuit.

In deze bundeling zien we hoe de relatie tussen Sneeuwwitje en de Grote Boze Wolf zich verder ontwikkelt, maar krijgen we ook nog enkele zijsprongen te verwerken, onder meer rond de Jaak van de bonenstaak.

En wat hebben we weer gesmuld van de vertellingen! Je moet de geconditioneerde oerversie van de sprookjes overboord willen gooien en je volledig in Willinghams universum smijten, maar daar krijg je dan ook heel wat straffe verhalen voor terug.

Klein probleem is dat er links en rechts wel enkele figuren opduiken die (arche)typisch zijn voor de Angelsaksische verhalen, maar niet echt behoren tot de West-Europese canon. Af en toe eens een zijdelingse blik op een Wikipediapagina kan dus zeker geen kwaad, bijvoorbeeld voor een personage als Boy Blue, een van de sidekicks van Sneeuwwitje. Hij blijkt het onderwerp te zijn van een oud Engels kinderrijmpje, maar is in de Benelux totaal onbekend. Een gastrol voor ons Kortjakje lijkt voorlopig nog niet aan de orde!

Ook de tekeningen zijn weer succulent. Naast oudgediende Mark Buckingham nemen bijvoorbeeld ook huisfavoriet Bryan Talbot (Alice in Sunderland, Dotter of Her Father's eyes) en P. Craig Russell (Sandman, Coraline) een verhaal voor hun rekening. Ondanks de verschillende tekenstijlen blijven de personages gelukkig voldoende herkenbaar.

In 2010 vertaalde uitgeverij De Vliegende Hollander de twee allereerste deeltjes al en wij waren direct fan. RW Uitgeverij kiest ervoor om de Deluxe-editions, met telkens twee oorspronkelijke TPB's, op de Nederlandstalige markt te gooien en dat kunnen we alleen maar toejuichen. Het zijn verzorgde publicaties met heel wat extra materiaal. Hopelijk loopt de verkoop als een trein en houden ze het vol tot het einde. Dat is voorlopig nog niet in zicht trouwens: er zijn namelijk al acht Engelstalige Deluxes verschenen en in de reguliere uitgaves staan ze al dubbel zo ver. Die lange snuit zal dus nog even op zich laten wachten.

> MARIO STABEL — maart 2014