HET GAT 


Øyvind Torseter • Uitgeverij De Harmonie
64 p. (HC)
Niet voor één gat te vangen

Van cover tot backcover is pal in het midden van dit mooi uitgevoerde boek een kogelrond gat geboord. Op de backcover neemt het gat niet geheel toevallig de plaats in van de o in www.deharmonie.nl. De titel van dit boek is dan ook treffend gekozen.

Een dierenfiguur komt verhuisdozen binnendragen in zijn nieuwe appartement. Tijdens het verorberen van een maaltijd merkt hij het gat naast de deur op. Tot dan is het beeld van de kamer ongewijzigd gebleven. Van zodra hij de kamer verlaat om aan de andere kant van de muur de schade op te meten, blijft het gat in het boek uiteraard nog steeds op dezelfde plaats staan, maar in het verhaal verschuift het van plaats. Het is achtereenvolgens een gat in de vloer (waar het hoofdpersonage over struikelt), de deur van een wasmachine of een raampje in de voordeur. Het hoofdpersonage belt een instantie op die aan hem vraagt om het gat mee te brengen in een doos. Tijdens zijn wandeltocht naar een onderzoekscentrum duikt het gat op tal van andere, dikwijls verrassende plaatsen op. Hoe het uiteindelijk afloopt, moet je maar zelf in de gaten zien te krijgen.

Verantwoordelijke voor dit alles: de Noorse (kinderboeken)illustrator Øyvind Torseter. Met Het Gat toont hij aan dat hij niet voor één gat is te vangen. In eigen land won hij al heel wat prijzen voor zijn grafisch werk. Als kunstenaar ging hij in de weer met paperclips, maar ook in zijn geïllustreerde boeken schuwt hij nooit het experiment. Maar voor een album dat steunt op een gimmick met een zestigtal prenten is dit een snel uitgelezen en bijgevolg bijzonder duur boek. Wie minder op zijn geld zit, haalt hiermee een amusant experiment in huis, geschikt voor jong en oud. Als geschenk kan het ook nog dienen. Haal de strik gewoon door het gat...

> DAVID STEENHUYSE — april 2015