Bibliografie van Romano Molenaar
• Batman: Detective Comics
• Guust: Gefeliciflaterd!
• J.Rom - Force of Gold
• Storm
• Storm - De Kronieken van Roodhaar
SPARKLE THE BRAIN 


Romano Molenaar • Don Lawrence Collection
288 p. (HC)
Ze kunnen tekenen

Toevallig of niet, maar van beide huidige tekenaars van Storm is er kort na elkaar een artbook verschenen bij Don Lawrence Collection. Voor Jorg de Vos is het zijn tweede met de titel Schaduwwerk. Voor Romano Molenaar is het na wat publicaties in zeer gelimiteerde uitgave, enkel voor de fans, zijn eerste lijvige boek.

Beide boeken zijn niet met elkaar te vergelijken. Vooreerst is het op vijfhonderd exemplaren genummerde en gesigneerde Schaduwwerk II een kleurrijk en overdonderend staalkaartje van Jorg de Vos' teken- en inkleurtalent. Hij licht tipjes van de sluier op over mogelijke of afgevoerde (een spin-off van Olivier Peru's Zombies bijvoorbeeld) stripprojecten, verhaalideeën en de werelden die hij er in zijn hoofd al helemaal heeft bijgefantaseerd. Af en toe, héél af en toe, schemert er een invloed van Mœbius door in zijn realistische stijl. Sla er pagina 23 maar eens op na. In andere illustraties is de invloed van Yves Swolfs, met een degelijke klassieke penseellijn, niet ver weg. En mogen we bij het creatuur op pagina 62 eventjes denken aan Frank Frazetta? Maar wanneer Jorg loos gaat in het schilderen van illustraties overtuigt dit boek van de zelfstandige klasse die hij kan voorleggen. Een voorsmaakje van zijn Storm-spin-off Renter Ka Rauw belooft alvast het allerbeste. Het kan ook een frisse wind betekenen voor het sf-universum van Pandarve want van de laatste delen konden de verhalen maar matig boeien.

Over spin-offs gesproken. Ook de Roodhaar-spin-off (en net zo goed J.Rom - Force of Gold) lijkt ons niet het ware en volledige kunnen van Romano Molenaar te presenteren. Storm, Roodhaar, J.Rom, toch wat veel hooi op de vork. Maar dàt hij kan tekenen, staat buiten kijf. Sparkle The Brain is een bundeling van schetsen die hij als uitdaging elke dag à l'improviste tekent om zich wat in te tekenen. Binnen enkele minuten wordt zijn hand aanvankelijk onbewust geleid door zijn brein tot er ineens een behoorlijk gedetailleerde en doordachte schets op papier staat. Sf-voertuigen en -wezens, strijdende vechtjassen en fantasybabes, diverse lichaamshoudingen, close-ups en figuurstudies,... je merkt duidelijk hoe feilloos en spontaan het allemaal uit zijn koker komt. Elke schets is voorzien van een kort en geestig bijschrift. Zijn schetsen deelt hij met zijn Facebookvriendjes, in gebundelde vorm is het ook niet mis.

Beide auteurs hebben behalve de reeks Storm een gepassioneerd uitgever met elkaar gemeen. Iemand die niet toegeeft op kwalitatief drukwerk en een mooie lay-out. Wie zou er eigenlijk het meest opgetogen zijn over de samenwerking en de resultaten? De tekenaars met zo'n uitgever of de uitgever met zo'n tekenaars?

> DAVID STEENHUYSE — april 2015