Bibliografie van Pom
• De Lustige Kapoentjes
PIET PIENTER EN BERT BIBBER 11
Avontuur in San Doremi


Pom • Uitgeverij 't Mannekesblad
64 p. (HC & SC)
Nog niet vergeten

Oh, hoe graag lieten we ons door Pom (Jozef Van Hove) meeslepen naar de bananenrepubliek San Doremi! Wat waren we onder de indruk van de inventieve woordspelingen (Eat your heart out, mister Merhottein!) en de Spaanse eigennamen die twintig jaar later niks meer bleken te betekenen dan "zondag zaterdag" (politiebaas Domingo Sabado) of "lamsvlees" (generaal Carne de Cordero). En wat hebben we weer een plezier beleefd aan de herlezing van deze humoristische avonturenstrip!

Dat dit album een eervolle vijfde plaats bekleedt in een recente poll over de beste Belgische strip kunnen we alleen maar toejuichen. Door zijn beperkte output en particulier karakter werd Pom namelijk nogal eens over het hoofd gezien bij dergelijke verkiezingen. Voor Uitgeverij 't Mannekesblad is deze ereplaats een terechte reden om het album in een gelimiteerde luxe HC-versie met nieuwe covertekening van Ben Seys op de markt te gooien. Een mooi initiatief vinden we dit.

De back catalogue van Piet Pienter en Bert Bibber beslaat vijfenveertig albums in de reguliere reeks en nog twee erbuiten en we kunnen eigenlijk geen enkel album verzinnen dat in negatieve zin opvalt. Een mooi uitgegeven integrale met uitgebreid achtergronddossier (over uitvindingen, politieke verwijzingen, reclameaffiches,...) zou dus zeker niet misstaan in onze boekenkast. Misschien toch maar eens een hashtag #PPBBintegraal lanceren?

> MARIO STABEL — april 2015