HERMANUS 1
Tweezaam


Crazie Dutch Men + Herman van Veen • Strip2000
96 p. (SC)
Om te lachen

Strip2000 trok in maart weer een blik verse humorstrips open. We hadden al het achtste deel van Ypes fotostrip, maar daarnaast zijn er ook nieuwe worpen van Kenny Rubenis, (dé) Herman van Veen en Aimée de Jongh. Een overzichtje:

Een goed halfjaar na het eerste deel ligt nu al de tweede bundeling van Dating for Geeks in de winkelrekken. Verwacht je aan meer strookjes rond eenzame nerds, cosplayers, fantasyfilmfreaks en niet bijster geslaagde openingszinnen. Wie schrik had dat Kenny Rubenis na één album uitverteld zou zijn, kunnen we gerust stellen. De meeste jokes zijn nog steeds puntig genoeg om je een glimlach te ontlokken. Toch zijn het vooral de stroken die iets verder van het basisgegeven afliggen die blijven hangen. De serie grappen rond het WK voetbal bijvoorbeeld vonden we uitermate funny, zeker omdat de typische Hollandse oranjegekte door de mangel gehaald wordt.

De
website van de auteur is trouwens al een jaar niet meer geüpdatet en dat vinden we vreemd voor een zelfverklaarde nerd. Of is dat alweer soooo 2013, zo'n eigen webstek?

Nee, we zijn geen fan van Herman van Veen. We vonden hem altijd te berekend, te braaf, te commedia dell'arte en van zijn stem kregen we de verkeerde koude rillingen. Nu, we kunnen niet ontkennen dat het politiek correcte hart van de man op de juiste plaats zit en dat hij veel betekend heeft voor de Nederlandse cultuur, maar het is dus niet helemaal onze meug. En dan is er nu dit albummetje over Hermanus, zijn clownesk alter ego met de typische ruiten jas en de rode neus. We krijgen heel veel gags te zien waarin die jas en neus een prominente rol spelen en die in onze ogen net iets te vaak variaties op eenzelfde thema zijn. Toch denken we dat de gemiddelde van Veen-adept hier wel pap van lust, zeker als je het hem of haar in kleine doses voorschotelt.

De tekeningen zijn van Jan Bart Dieperink die onder zijn pseudoniem Crazie Dutch Men vooral bekend is als cartoonist en kinderboekenillustrator. In 2007 verscheen er trouwens al een eerste versie van dit boekje, toen bij uitgeverij Stripstift. Het bevatte een aantal strookjes die voorgepubliceerd waren in enkele kranten uit het Utrechtse.


Aimée de Jongh vist een beetje in dezelfde vijver als Kenny Rubenis (ze publiceren trouwens allebei in Metro, doen aan wederzijdse namedropping en delen een webshop), maar heeft toch een gevarieerder palet. In deze vijfde Snippers kunnen we weer ginnegappen met haar dagelijkse beslommeringen en haar geheel eigen kijk op de samenleving. Doordat ze zich niet in een strak thematisch keurslijf wurmt, vermijdt ze de overkill die bij Rubenis om de hoek loert.

We vinden het ook uitermate knap dat ze ernstiger werk zoals haar
De Terugkeer van de Wespendief afwisselt met luchtiger stuff zoals deze Snippers én op beide fronten topkwaliteit levert. Een blijvertje!

> MARIO STABEL — maart 2015