Bibliografie van Xavier Coste
• Egon Schiele
OP DRIFT 


Xavier Coste • Casterman
72 p. (HC)
Niet wild

Xavier Coste kennen we nog van de biografische strip over Egon Schiele. Op Drift is een nieuw one-shot van hem en het is deze keer een misdaadverhaal geworden dat gesitueerd is tijdens historische gebeurtenissen en losjes gebaseerd is op het levensverhaal van een berucht Iers misdadigerskoppel.

Parijs, 1910. De Seine treedt buiten haar oevers. De stad staat onder water. Een Amerikaan heeft gokschulden gemaakt en zijn vriendin moet zich prostitueren om de wraaklustige woekeraars ter wille te komen. Het zou sneller kunnen als ze een kraak plegen in de buitengewone omstandigheden waarin de stad verkeert. Hij heeft een bank op het oog die hij met enkele onderwereldfiguren zou willen overvallen. Maar hij heeft zelf geen ervaring. Het loopt fout, er valt een dode. De politie klist een van de overvallers die de rest aan de galg praat. Alleen de vrouw blijft buiten schot. De man moet naar een strafkamp in Guyana waar hem een ander avontuur wacht. En zijn vriendin? Blijft ze hem trouw?

Op Drift is onverwachts een vlot en luchtig verteld gangsterverhaal geworden met een exotisch staartje. We zijn echter niet wild van Costes tekeningen en stilistische vondsten om de tijd van toen op te roepen met bescheiden collagetechnieken en frivole bladindelingen. Achteraan staan enkele pagina's met wat meer info over de overstroming van 1910.

> DAVID STEENHUYSE — maart 2015