Bibliografie van Olivier Bocquet
• FRNK
DE TOORN VAN FANTOMAS 2
Al het Goud van Parijs


Julie Rocheleau + Olivier Bocquet • Blloan
56 p. (HC)
Discrepantie?

Fantômas, de man met de duizend gezichten, heeft in deel 1 zijn eigen onthoofding overleefd en is uit op wraak. In dit tweede deel, Al het Goud van Parijs, zet deze criminal mastermind een ingenieus project op poten om heel Parijs zonder inkomen te zetten.

Scenarist Olivier Bocquet stript de originele verhalen van Pierre Souvestre en Marcel Allain tot hun essentie, zwiert de vroeg twintigste-eeuwse beate bewondering voor de superboef overboord en houdt zo een redelijk hard boiled kat-en-muisspelletje tussen politie en crimineel over: makkelijk te volgen, redelijk onderkoeld, weinig franjes.

Die franjes komen wel van de Canadese tekenares Julie Rocheleau. Haar verleden als illustratrice van kinderboeken en medewerkster aan diverse animatieprojecten sijpelt door in haar striptekeningen. Aanvankelijk is dat zeker een beetje wennen, maar gaandeweg laat je je maar al te graag onderdompelen in haar al bij al nogal warm ogende mise-en-scène.

Deze ogenschijnlijke discrepantie tussen tekst en beeld is het wat de strip naar een hoger niveau tilt en dit zorgt er ook voor dat je aandacht niet verslapt en je honger krijgt naar meer.

Het laatste deel van deze trilogie is in Frankrijk al verschenen onder de veelzeggende titel À Tombeau Ouvert. Hopelijk aarzelt Blloan niet te lang om ons op onze wenken te bedienen

> MARIO STABEL — februari 2015