Bibliografie van Mark Buckingham
• Batman: Hoe Is het Afgelopen met de Duistere Ridder?
• Death
Bibliografie van Steve Leialoha
• Fables - Legenden in Ballingschap
Bibliografie van John Bolton
• Batman: Man-Bat
Bibliografie van Brian Bolland
• Batman: The Killing Joke
Bibliografie van Bill Willingham
• Fables - Legenden in Ballingschap
FABLES DELUXE 4


Mark Buckingham/Steve Leialoha/Jimmy Palmiotti/John Bolton/Charles Vess/Michael Wm. Kaluta/Jill Thompson/Esao Andrews/Tara Mc Pherson/Mark Wheatley/James Jean/Derek Kirk Kim/Brian Bolland + Bill Willingham • RW Uitgeverij
296 p. (HC)
Variatie troef

Gemakzuchtig voortkabbelen kan je scenarist Bill Willingham allerminst aanwrijven. In de vorige Deluxe-bundel werd Fabletown in New York nog aangevallen door een leger marionetten, in deze vierde bundel zijn er heel wat verschuivingen.

Snow White bevalt van een zesling (of zijn het er toch zeven?). De, euh, welpjes, kunnen vliegen. Ze trekt zich terug naar de enige plaats waar Bigby niet mag komen: de farm, waar alle dieren en andere wezens verblijven (verbannen zijn) die geen menselijke gedaante kunnen aannemen. Huidig Fabletown-burgemeester King Cole verloor de verkiezingen van Prince Charming, maar al snel blijkt dat Charming zijn beloften niet kan nakomen. Daar komt bonje van. Beauty en Beast nemen de functies over van respectievelijk Snow White en Bigby. Deze laatste vertelt Beast honderduit over alle geheimen die hij dient te bewaren. En elders, in een donker krocht, wordt een ouwe kennis ondervraagd over haar kennis over de Tegenstander, de man die alle fabelwerelden wil veroveren. Dat is grosso modo de eerste helft van de bundel. De andere helft, Duizend-en-Eén-Nacht van Snow White, is een variatie op de Arabische sprookjes van Duizend-en-Eén Nacht die luidens deze bundel een rechtstreeks gevolg zijn van Snow Whites ervaring met de sultan die ze wil overtuigen om mee te strijden tegen de Tegenstander. Om aan een onthoofding te ontsnappen moet ze elke avond een verhaal vertellen om de sultan te entertainen. Elk van die verhalen is getekend door een kransje tekenaars waarbij variatie troef is. John Boltons tekeningen zijn werkelijk feeëriek terwijl de toon van het verhaal behoorlijk ontluisterend is. Andere verhalen variëren in lengte en genre, maar blijven de grens opzoeken tussen komisch (de list van Reinaert de Vos) en gruwelijk (het kikkerverhaal dat stemmig is getekend door James Jean), in feite zoals de sprookjes, sagen en legenden oorspronkelijk waren voordat Disney en consorten ze ontdeed van alle angels.

We klapten deze bundel tevreden dicht. Deze maand verschijnt toevallig comicdeeltje 150 dat de reeks Fables afsluit. RW Uitgeverij heeft pas de nummers 28 tot 33 gebundeld. Er komt dus nog wel wat. Bovendien zijn er ook nog redelijk wat spin-offs en losse nevenuitgaven én een filmproject.

> DAVID STEENHUYSE — januari 2015