Bibliografie van Andy Kubert
• Batman: Damian Zoon van Batman
• Batman: Hoe Is het Afgelopen met de Duistere Ridder?
• Superman: Action Comics
Bibliografie van J. Michael Straczynski
• Superman: Earth One
BEFORE WATCHMEN 
Nite Owl


Andy Kubert + J. Michael Straczynski • RW Uitgeverij
144 p. (HC)
In de mouwen

Met dit prequelalbum is de vertaling van de reeks Before Watchmen door RW Uitgeverij compleet. J. Michael Straczynski schreef er daar al een van (Dr. Manhattan) en nu is er het verhaal van Nite Owl voor Andy Kubert, in inkt gezet door zijn vader Joe. De in Polen geboren Joe Kubert overleed in 2012 en was een ware comicveteraan. De samenwerking met zijn zoon was nog toepasselijk ook want in hun prequel leidt de oude Nite Owl de nieuwe op.

De oude Nite Owl bleef meer uit ijdelheid zijn taak als misdaadbestrijder uitoefenen zodat de naam Nite Owl niet zomaar ineens zou verdwijnen. Sinds hij de jonge Daniel onder de, euh, vleugels nam, is zijn opvolging verzekerd. Daniel had het niet onder de markt als joch. Hij werd gepest op school waar hij regelmatig een pak slaag kreeg. Ook zijn vader ranselde zijn moeder geregeld af. Het schiep een band tussen moeder en zoon. Dankzij Daniels technische vernuft kan er een beroep gedaan worden op gadgets die de misdaadbestrijding vergemakkelijken. Het summum is het vliegende uilenschip, een indrukwekkend vliegend tuig dat in de hoofdreeks Watchmen een belangrijke rol bekleedt. De nieuwe Nite Owl laat zich een partner opdringen in de gedaante van Rorschach. Schouder aan schouder trekken ze eropuit, maar het komt ook tot een breuk. Daniel ontwikkelt ondertussen een fascinatie voor een dominatrix en dan zijn er nog de zondige uitwassen van een priester en de ontluisterende memoires van de oude Nite Owl. Straczynski heeft voldoende in de mouwen om er een onberispelijk verhaal van te brouwen.

Joe Kubert is een van de wonderboys van de Silver Age of Comics en tekende series als Tarzan, Hawkman, Conan, hij creëerde Sgt Rock en verblufte de goegemeente met de graphic novel Yossel over de Shoah. Zoonlief Andy werkte mee aan zowat alle bekende superheldenreeksen. Vader en zoon hadden niets meer te bewijzen en die zichtbare zelfzekerheid, gepaard met een overtuigend gemak straalt van de pagina's. Eens te meer ondersteunt het grotere formaat van de uitgave het werk van de tekenaar. Dit is zoals het hoort, op alle gebied. De reeks Before Watchmen kon niet glansrijker eindigen dan met deze Nite Owl.

> DAVID STEENHUYSE — januari 2015