Bibliografie van Ken Broeders
• Bloedstollend Brugge
• Cyrano
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Tyndall
• Tyndall
• Voorbij de Steen
APOSTATA I-II-III
Bundel I: I. De Purperen Vloek - II. De Heks / Bundel II: III. Argentoratum - IV. Paulus met de Ketting / Bundel III: V. Caesar Augustus - VI. Neshrakavan


Ken Broeders • INdruk
102 p. (HC)
Een verhaal van menselijkheid
Ondanks de uitgeverswissels kregen twijfelende lezers de laatste paar jaar voldoende kansen om eindelijk eens aan de reeks Apostata te beginnen. Een promotiepakket van de eerste delen en een lagere verkoopprijs voor de nieuwste albums verlaagde de drempel die Standaard Uitgeverij onbegrijpelijk optrok door bijna tien euro voor een softcover te verlangen. "Geef het dan ineens uit in hardcover en doe er nog een paar euro bij", was eigenlijk de beste raad die we konden geven. Nu liggen de hardcovers er: drie prachtig uitgegeven bundels met telkens twee verhalen. Bij de eerste twee bundels horen extra pagina's met schetsen en losse illustraties die her en der van pas kwamen om de reeks te promoten of die speciaal voor deze bundels gemaakt werden.

Wie nu de hele reeks in korte tijd na elkaar leest of herleest, zal de evolutie in vooral de tekenstijl extra opgevallen zijn. Nog meer detail, nog meer diepte, maar ook een kleurenpalet dat van somber naar helder overschakelt. Vooral dat laatste is een uitgekiende keuze. Het geeft de tred weer van een keizer die aan maturiteit, zelfzekerheid en historisch belang wint. Het verhaal over een Romeinse keizer die de slachtpartijen van zijn paranoïde voorganger overleefde en zelf zijn stempel op de geschiedenis drukte, is er een van tegenstellingen en confrontaties, listen en bedrog, schranderheid en naïviteit, religie en cultus, en in Ken Broeders' optiek een van menselijkheid. Interessante nevenpersonages kleuren het verhaal bij, de vrouwen in het bijzonder. Uit reeksen als Murena of Bloedkoninginnen leerden we al dat de geschiedenis vaak door vrouwen in de schaduw wordt gestuurd. Hier is dat niet anders.

Wie meer argumenten wil lezen om Apostata in huis te halen, verwijzen we door naar de besprekingen van alle voorgaande albums, meerbepaald van deel 1, deel 2, deel 3, deel 4, deel 5 en deel 6. En nu hopen dat de financiering lukt om nog een extra cyclus aan Apostata's verhaal toe te voegen. We zijn nog niet klaar met zijn lotgevallen.
> DAVID STEENHUYSE — december 2014