Bibliografie van Maarten Vande Wiele
• ABBA Zoekt Frida
• Glamourissimo
• Guust: Gefeliciflaterd!
• I Hate Paris
• I Love Paris
• I Love Paris
• Monsieur Bermutier
• Strip Noir
• Zeep
DOCTOR CARNACKI 1


Maarten Vande Wiele + Stefan Nieuwenhuis • Bries
32 p. (SC)
Cluedo in het halfduister
Zoals hij zelf elders verkondigde, schuift tekenaar/illustrator Maarten Vande Wiele steeds verder een decennium terug in de tijd. In Strip Noir bezong hij nog de weelderige glitter en glamour van de jaren tachtig, het Dallas- en Dynasty-decennium. Doctor Carnacki dompelt ons dan weer onder in de seventies. Parapsychologe Carnacki lijkt zo weggelopen uit een aflevering van The Avengers, uiteraard doelen we op de Emma Peel uit de televisieserie en niet die uit de Sean Connery-flop met Uma Thurman in de hoofdrol.

Van het mysterieverhaal Doctor Carnacki, gebaseerd op The Whistling Room van William Hope Hodgson (1875-1918) (we kopiëren hier even het colofon), liggen we niet echt wakker. Daarvoor is de plot te mager en de intrige te zwalkend. Het scenario werd Vande Wiele aangereikt door Stefan Nieuwenhuis, die hij hoogstens kent via e-mail. Neen, wat een opname in onze goednieuwsshow — die deze rubriek als reputatie heeft — verrechtvaardigd, komt voornamelijk door de opgeroepen sfeer dankzij het grafische kunnen van Maarten. De tekstloze proloog is een samenspel van mysterie, sexyness en lichtvaardige pulp. De rest van het albumpje op comicformaat stevent af op een vergelijking naar een spelletje Cluedo dat je in het halfduister speelt.

In tegenstelling tot andere uitgaven in zwart-wit, wendt Vande Wiele zijn vette penseelstroken aan om te spelen met contrastrijke vlakken en dansende lijnen. Kleur is hier zeker niet vandoen. Nemen we er daarentegen een willekeurige, kleurrijke celebritydubbelpagina naast die Vande Wiele elke maand tekent voor het mannenmaandblad Ché en we komen tot de vaststelling dat de illustratieve tekenaar van verschillende markten thuis is. Na een blikje op zijn carrière (te raadplegen op www.dollywood.be) verwonderde het ons dat we hem al zo lang kennen.

Of het in Vande Wieles ambitie ligt om als stripauteur eindelijk eens naast tijdschriften (Beeldstorm, Ink) of gelegenheidsalbums (Hic Sunt Leones) naam te maken, willen we aannemen door deze Doctor Carnacki, zijn eerste échte stripreeks waarvan deel 2 al in juni 2006 wordt verwacht. We kunnen ons evenwel niet van zijn juk ontdoen dat dit vooral een aanrader is voor grafische vormgevers, reclamemensen, designers, personen uit het (kinder)boekenmilieu en artistiek verantwoorde collega-stripauteurs en -illustrators. Waarom zouden we anders zo hameren op Vande Wieles tekencapaciteiten?
> DAVID STEENHUYSE — december 2005