Bibliografie van Jérôme Jouvray
• Vreemde Liefde
Bibliografie van Olivier Jouvray
• Helden Worden We Toch Nooit
LINCOLN 8
Het Spook in de Loopgraven


Jérôme Jouvray + Olivier Jouvray • Daedalus
48 p. (SC)
Tandje bij
Lincoln is al heel wat ex'en: ex-cowboy, ex-politieagent, ex-verduisteraar, ex-revolutionair, ex-alcoholhandelaar en in dit nieuwste album treedt hij aan als toekomstig ex-soldaat. Het is 1917 en de Verenigde Staten zendt zijn zonen naar Frankrijk, een land in oorlog. Aan boord van het schip waarmee nieuwe rekruten aangevoerd worden, verrijkt de onvrijwillige speelbal van God en de duivel zich met de centen van zijn lotgenoten. Hij is vast van plan om te deserteren van zodra hij aan wal komt. Maar de Franse vrouwtjes heten de Amerikanen van harte welkom en Lincoln weet een lucratief handeltje op te zetten. Een zwarte magazijnier zit mee in het complot, alleen wordt hij achter zijn rug bedrogen door onze vriend. Later vinden we Lincoln terug in de loopgraven waar hij in Frans uniform vecht. Hij trekt er onophoudelijk ten strijde tegen de Duitsers. Talloze keren wordt hij overhoop geschoten, maar hij sterft niet. De Fransen zijn onder de indruk van de moed en het doorzettingsvermogen terwijl het de Duitsers dun door de broek loopt. Nochtans is het Lincoln maar om één iets te doen: koste wat kost zijn zuurverdiende centen terugvinden.

De structuur van dit verhaal is mooi in twee stukken te verdelen en kent derhalve een zorgvuldig opgebouwd scenario. De zwarte humor is de leidinggevende factor, maar je merkt dat de Jouvray-broers ook wel wat willen meegeven over de schabouwelijke rol van zwarte soldaten, laat staan over de verschrikkingen van de Eerste Wereldoorlog zelf.

Lincoln blijft een topreeks zonder noemenswaardige inzinkingen. De aquareltinten en de geschilderde decors zijn extra het vermelden waard. Zusje Anne-Claire Jouvray stak namelijk een tandje bij en paste de inkleuring aan voor een nog betere sfeerschepping. Mooi!
> DAVID STEENHUYSE — december 2014