Bibliografie van David Finch
• Batman Herboren
• Batman: The Dark Knight: Golden Dawn
• Batman: The Dark Knight: Golden Dawn
Bibliografie van Ed Benes
• Batman: Detective Comics
Bibliografie van Paul Jenkins
• Batman: Jekyll & Hyde
Bibliografie van Judd Winick
• Batman: Under the Red Hood
BATMAN: THE DARK KNIGHT 1
Angsten


David Finch/Ed Benes + Paul Jenkins/David Finch/Judd Winick/Joe Harris • RW Uitgeverij
208 p. (HC)
Woehoe!

Oeps, alle schurken die Batman in het Arkham Asiel liet opsluiten, ontsnappen tegelijk. Er vloeit bloed en Batman komt poolshoogte nemen. Tevoren ontmoette hij als Bruce Wayne nog de ravissante schone Jaina Hudson op een feestje met wie het tot een spelletje 'wie kan het beste verleiden?' kwam. Maar ondertussen is het menens. Batman zit in de maximum beveiligde afdeling Two-Face achterna. Een als bunny uitgedost meisje kruist even zijn pad. Ze gedraagt zich als het konijn uit Alice in Wonderland. Voor hij zich kan afvragen wie dat meisje is, is hij het haasje. Two-Face, wiens spieren overmatig zijn gegroeid, neemt Batman te grazen en rijt hem bijna uit elkaar. Maar de schurk is zichzelf niet. Hij ratelt over angt en ineens zakt hij in elkaar. Wtf? Wat later duikt het babekonijn weer op en leidt hem in een metrostel naar The Joker. Ook hij gedraagt zich anders dan gewoonlijk, daar kent Batman zijn nemesis te goed voor.

Behalve Batman, Robin in een niet zo belangrijke nevenrol en een familieverpakking schurken uit de reeks maken ook hoodfiguren uit andere comicreeksen hun opwachting. Wonder Woman beleeft niet meer dan een cameo, The Flash wordt snel op een zijspoor gezet, maar de confrontatie van Superman met... jawel, Batman, is er een die precies een oud zeer blootlegt. De schurk die het Batman het moeilijkst maakt is Bane, de man die ooit Batmans rug brak. Maar de rol van het k'nijntje is nog lang niet uitgespeeld voor de verhaalcyclus overgaat in twee bijkomende hoofdstukken waarin een oude bekende uit Het Hof der Uilen weer duidelijk maakt hoe fantastisch die Batman-reeks wel is.

Verhaal en tekeningen van deze zoveelste nieuwe Batman-reeks staan weer op een subliem hoog niveau. RW Uitgeverij heeft blijkbaar maar de lijntjes uit te leggen bij DC Comics om er telkens de vetste vissen* uit te halen. Het werk van tekenaar en co-scenarist David Finch en scenarist Paul Jenkins is woehoe-wonderbaar.

*Passend bij zo'n vangst is een bereiding als vispannetje niet te versmaden.

> DAVID STEENHUYSE — november 2014