Bibliografie van Luc Cromheecke
• De Tuin van Daubigny
• Guust: Gefeliciflaterd!
• Het Godvrrgeten Eiland
• Plunk!
• Roboboy de Supersnotneus
• Tom Carbon
Bibliografie van Gert Fritzgerald
• Tom Carbon
TACO ZIP 
Zuigen met de Tenen!


Luc Cromheecke + Gert Fritzgerald • Bee Dee
226 p. (SC)
Vlaamse Trondheim
Taco Zip bestaat twintig jaar en hoe kon dit beter gevierd worden dan met een bundeling van alle strookjes van deze doldwaze gagstrip? Niet alleen omdat enkele albums ondertussen moeilijk te vinden zijn. Maar vooral omdat de humor na twintig jaar even fris en onweerstaanbaar blijft.

De lezers van het weekblad Robbedoes moeten raar opgekeken hebben toen er in 1985 plots een strookjesstrip opdook met wel erg vreemde personages. Niet iedereen kon de absurde humor van Taco Zip waarderen. Maar gelukkig kreeg de creatie van Luc Cromheecke en Fritzgerald ook fans voor het leven. En het aantal liefhebbers van de strip steeg nog nadat de strookjes dagelijks in De Volkskrant (1989), De Morgen (1991) en zelfs het Franstalige Spirou (1998) verschenen.

Zuigen met de Tenen! is een bundeling van de vier albums, aangevuld met recentere strookjes en wat losse tekeningen. En hoewel we alle grappen haast uit het hoofd kennen, hebben we deze integrale met veel plezier gelezen. Met onvergetelijke personages als de naïeve politieagent Vantilt, zijn driftige baas kapitein Piep, de belhamels Wilbur en Harold en niet te vergeten de trechterdragende alien Plunk moet deze strip zeker niet onderdoen voor het beste van pakweg Lewis Trondheim.

De humor en de tekeningen lijken kinderlijk eenvoudig. Maar zoals de jonge Jessie in een lezersbrief schreef die in de bundeling is opgenomen: het is helemaal niet makkelijk om zo'n strip te tekenen en grappig te maken. En wie zijn wij om Jessie tegen te spreken?

Momenteel verschijnt Taco Zip enkel nog iedere zaterdag in de stripbijlage van Het Belang van Limburg en De Gazet van Antwerpen. Maar Luc Cromheecke heeft grootse plannen. Na Tom Carbon en Roboboy, die een wat wisselend succes kenden, verschijnt er in 2006 een spin-off van Taco Zip. Het tekstloze Plunk zal je in het Franstalige tijdschrift Spirou kunnen lezen. Voor ons mag Cromheecke met deze nieuwe reeks miljoenen verdienen. Als het maar geen Smurkiaanse foepies zijn...
> JEROEN FRAN├žOIS — december 2005