DE KINDEREN VAN KAPITEIN GRANT 3
De Maori's


Alexis Nesme • Dark Dragon Books
48 p. (HC)
Universeel

Het is zover, het einde van de trilogie De Kinderen van Kapitein Grant. Het zal wel geen verrassing zijn dat de kinderen uit de reeksnaam in dit album hun vermiste vader terugvinden. Die zoektocht was geen sinecure. Fout geïnterpreteerde informatie uit een boodschap stuurde het gezelschap van Zuid-Amerika naar Australië en nu weer naar Nieuw-Zeeland. Voor de blijde hereniging een feit is, moeten er wel nog wat watertjes doorzwommen worden. Enkele confrontaties brengen het gezelschap bovendien in een reeks penibele situaties.

Geen wonder dat het œuvre van Jules Verne na ongeveer honderdvijftig jaar nog steeds wordt gelezen en bewerkt voor moderne vertellingen, ook als stripverhaal. De mix van avontuur, drama en een komische noot is universeel, geschikt voor jong en oud. De meerwaarde die Alexis Nesme weet te bieden, is een uitermate knap geschilderde tekenstijl. Het hoeft niet te verbazen dat zijn talent in galerieën wordt beloond met prijzen van rond de 3.500 euro per originele plaat. Op de koop toe maakt hij het extra aantrekkelijk door treffende dieren te vinden voor elk van de personages. Hagedissen voor wreedaardige inboorlingen, een grappige kikker, een altijd betrouwbare beer,... In een ander register springt Juanjo Guarnido even inzichtrijk om met het kiezen van de juiste dieren voor zijn personages in Blacksad.

We konden nog niet achterhalen wat Nesmes volgende strip wordt. Of het nu met dieren is of opnieuw een verstripping van een verhaal van Jules Verne, we zien het met vertrouwen tegemoet.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2014