CASPER EN HOBBES 1


Bill Watterson • Koper Comics
110 p. (SC)
De strik op het cadeau

Zes vermeldingen in De Grenzeloze Top 500 van 2009 en amper twee in de editie van 2012. Het adagio 'als je niet publiceert, tel je niet meer mee' lijkt wel op te gaan voor Bill Wattersons internationaal geliefde krantenstripreeks Casper en Hobbes. Vergeten we niet dat Watterson al in 1995 met de reeks stopte. Een heruitgave van de reeks om alle oude albums weer beschikbaar te maken, lijkt ons geen slecht idee. Te meer omdat Casper en Hobbes nooit echt zomaar verdwenen. Nog steeds publiceren kranten (ook in onze taalcontreien) de stroken en de wedstrijd op deze site om dit album en een documentaire over Bill Watterson te winnen, is een van de meest succesvolle in het vijftienjarig bestaan van De Stripspeciaalzaak.

Dertig jaar na de oorspronkelijke publicatie van de strookjesstrips in de kranten hebben de grappen helemaal niets — maar dan ook niets! — aan kwaliteit en humor ingeboet. Een herlezing van de lotgevallen van een vijfjarige jochie met zijn knuffeltijger wist nog steeds onze lachspieren in beweging te brengen. De afwisselend domme en verrassend filosofische uitspraken van Casper zijn een troef. De nuchtere relativering of net zo goed de uitdagende houding van Caspers denkbeeldige vriend Hobbes zijn de andere grootste troef. We wensen geen enkele ouder een zoontje als Casper toe, we beklagen buurmeisje Inge en de juffrouw van de klas. Alleen de babysit lijkt het baasje meester te kunnen. Casper heeft fantasie te over, waant zich de ene keer een ruimtevaarder, de andere keer associeert hij voedsel met horrortaferelen. Psychologen zouden in hem wellicht een psychopaat in de dop zien (zie hem grijnzen, man!), wij vinden hem gewoon een heel grappig ventje dat er slinkse methodes op nahoudt om zijn ouders te manipuleren (niet dat hij hierin slaagt) of niet beseft hoe erg hij zijn omgeving kan tergen. Maar hij komt er mee weg, altijd weer opnieuw. Daar is hij zelf te knuffelbaar voor.

23 miljoen verkochte exemplaren wereldwijd can't be wrong. Casper en Hobbes is een cadeau voor de stripminnende mensheid. De verzorgde nieuwe uitgave bij Koper Comics, die in tegenstelling tot de uitgave bij Big Balloon de Sunday pages wel in kleur opneemt, is de strik.

> DAVID STEENHUYSE — oktober 2014